Mus czekoladowy
Składniki
2 łyżki cukru pudru
200 g gorzkiej czekolady
100 ml śmietany kremówki
4 jajka
(oddzielnie białka i żółtka)
szczypta soli
Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego włożyć cukier puder, połamaną na kawałki czekoladę i śmietankę i podgrzewamy 4min/50’C/obr.2. Dodajemy żółtka i mieszamy 15s/obr.4. Przekładamy do innego naczynia i odstawiamy. Naczynie myjemy i dokładnie osuszamy.
Zakładamy motylek i do czystego i suchego naczynia wlewamy białka, dodajemy szczyptę soli i ubijamy 3min/obr.3,5. Zdejmujemy motylek. Pianę z białek przekładamy do masy czekoladowej i delikatnie mieszamy kopystką do połączenia się składników. Masę przelać do pucharków i wstawić do lodówki na ok 2-3 godziny. Później można udekorować owocami, orzechami i bitą śmietaną.
Czyli coś dla mnie 🙂 Uwielbiam też mus z białej czekolady 🙂
z białej nie jadłam, ale już sobie wyobrażam ten cudowny smak 🙂
W zasadzie zrobiłam go kiedyś zupełnie przypadkowo i tak bardzo mi posmakował, że teraz mogłabym jeść do zawsze 🙂 A muffinki z bananem naprawdę warto upiec, są genialne 🙂