Mus czekoladowy

Przepyszny i delikatny mus czekoladowy, coś specjalnie dla czekoladowych łasuchów 🙂

P2180029 Mus czekoladowy
Składniki
2 łyżki cukru pudru
200 g gorzkiej czekolady
100 ml śmietany kremówki
4 jajka
(oddzielnie białka i żółtka)
szczypta soli
P2180029 Mus czekoladowy
Czekoladę rozdrobnić, dodać cukier, śmietanę i całość rozpuścić w rondelku lub kąpieli wodnej. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka dodać do rozpuszczonej czekolady i wymieszać. Białka wraz ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Ubite białka dodać do pozostałej masy i dokładnie połączyć. Masę przelać do pucharków i wstawić do lodówki na ok 2-3 godziny. Później można udekorować owocami, orzechami i bitą śmietaną.

Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego włożyć cukier puder, połamaną na kawałki czekoladę i śmietankę i podgrzewamy 4min/50’C/obr.2. Dodajemy żółtka i mieszamy 15s/obr.4. Przekładamy do innego naczynia i odstawiamy. Naczynie myjemy i dokładnie osuszamy.
Zakładamy motylek i do czystego i suchego naczynia wlewamy białka, dodajemy szczyptę soli i ubijamy 3min/obr.3,5. Zdejmujemy motylek. Pianę z białek przekładamy do masy czekoladowej i delikatnie mieszamy kopystką do połączenia się składników. Masę przelać do pucharków i wstawić do lodówki na ok 2-3 godziny. Później można udekorować owocami, orzechami i bitą śmietaną.

Smacznego!

 

P2180029 Mus czekoladowy

P2180029 Mus czekoladowy

(Visited 262 times, 1 visits today)


0 thoughts on “Mus czekoladowy”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *