Pyzy ziemniaczane z kaszą manną
Składniki
1/2 kg ugotowanych ziemniaków
1 kg surowych ziemniaków
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kaszy manny
sól
łyżka oliwy (do gotującej wody)
Pyzy nie są zbyt wydajne, z 1,5kg ziemniaków wyszło mi ok. 40 pyz.
Muszę powiedzieć, że to wyjątkowo niefotogeniczne bestie, dobrze, że lepiej smakują niż wyglądają.
Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego wlewamy 1/2 l wody. 500 g obranych i pokrojonych w cząstki ziemniaków wkładamy do koszyczka i parujemy 20min/Varoma/obr.2. Następnie ziemniaki studzimy.
Surowe ziemniaki kroimy na połówki i miksujemy 20s/obr.9. Powstałą masę odciskamy przez gazę.
Do suchego naczynia wsypujemy mąkę i ziemniaki i rozdrobnić 10s/obr.4. Dodajemy odciśniętą masę, sól, kaszę manną i wyrabiamy ciasto 30s/Interwał.
Następnie formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Jeżeli ciasto bardzo się przykleja do rąk, można delikatnie zwilżyć dłonie. Pyzy wrzucać na gotującą i osoloną wodę. Gotować 10 minut od wypłynięcia i wyławiać łyżką cedzakową. Przelać zimną wodą. Najlepiej podawać z cebulką lub skwarkami.
Smacznego!
Uwielbiam pyzy, ale z kaszą manna jeszcze nie jadłam :p
Mam pytano, na jakich oczkach zetrzec zieniacki? Na tych najmniejszych do robienia papki? Czy tych ciut wiekszych co takie male wiórki wychodzą? Wiem,ze temat dośc stary,ale moze autorka wypatrzy wpis:)
Najlepiej zetrzeć ziemniaki na tych ciut większych oczkach, z efektem małych wiórków. Pozdrawiam!