Szarlotka z kruszonką

Wczoraj miałam niespodziewanego gościa i mało czasu na przygotowanie poczęstunku. Niezawodna okazała się szarlotka z kruszonką. W zamrażarce miałam kruche ciasto, które zostało mi po ostatnich wypiekach 🙂
Szybko starłam je na tarce, dorzuciłam jabłka, kruszonkę i w niespełna godzinę szarlotka z kruszonką była gotowa.
P2070041 Szarlotka z kruszonką

Składniki
(Ciasto)
250 g mąki
125 g masła
60 g cukru
1 jajko
szczypta soli
2 łyżki zimnej wody

Nadzienie
4 duże jabłka Szara Reneta
torebeczka cukru wanilinowego
1/2 łyżki cukru pudru
1/2 łyżeczki cynamonu
1/3 szklanki wody

Kruszonka
6 łyżek mąki
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki zimnego masła

Szybko zagniatamy wszystkie składniki na ciasto – żeby dało się uformować kulkę. Ciasto zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na co najmniej 30-60 minut. Formę o średnicy około 26 cm smarujemy masłem, można także posypać ją bułką tartą. Zimnym ciastem wylepiamy formę w taki sposób, aby brzegi ciasta były nieco wyższe. Spód ciasta na szarlotkę nakłuwamy widelcem. 
Można też zamrozić ciasto i gdy będzie potrzebne wyjąć, zamrożone zetrzeć na tarce i przełożyć do nieco wyższej formy.

Jabłka obieramy ze skórki i kroimy je w drobną kostkę. Wrzucamy je na głęboką patelnię, podlewamy wodą i dusimy około ok 10-15 minut,. Dodajemy cukier i cynamon, możemy także skropić jabłka cytryną. Gdy jabłka zmiękną, przekładamy je do formy wylepionej ciastem.

 
Wszystkie składniki zagniatamy do momentu aż zrobią się okruszki.

Na podpieczony spód wykładamy jabłka i posypujemy kruszonką tak, aby zakryła całą powierzchnię szarlotki. Ciasto pieczemy ok 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180’C, na koniec można włączyć termoobieg, żeby ładnie zrumieniła się szarlotka. Ciasto studzimy na kuchennej kratce.

Smacznego!

 

 

P2070041 Szarlotka z kruszonką

P2070041 Szarlotka z kruszonką

(Visited 222 times, 1 visits today)


0 thoughts on “Szarlotka z kruszonką”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *