Bułeczki z rozmarynem

Domowe wypieki wciągają, dzisiaj kolejna odsłona własnoręcznie robionych bułek. Tym razem z rozmarynem, którego notowania zdecydowanie u mnie rosną. Dostałam wczoraj piękny “krzaczek” rozmarynu i od razu przystąpiłam do jego konsumpcji. Piękny zapach roznosi się po całym domu. Upiekłam bułeczki z rozmarynem. Polecam z domowym masłem, przepis wkrótce pojawi się na blogu.
bułeczki-z-rozmarynem-thermomix-678x1024 Bułeczki z rozmarynem
Składniki
 (na 8 bułeczek)
20 g świeżych drożdży
(lub 2 łyżeczki suszonych)
375 g mąki chlebowej
250 ml letniej wody
1 łyżeczka soli morskiej
1 łyżka oliwy z oliwek
kilka gałązek rozmarynu
pół łyżeczki cukru
 
Do posmarowania i posypania
skórka otarta z połowy cytryny
1/2 łyżeczki drobno posiekanego rozmarynu
1/2 łyżeczki grubej soli
oliwa z oliwek
bułeczki-z-rozmarynem-thermomix-678x1024 Bułeczki z rozmarynem
Drożdże mieszamy z 3 łyżkami wody i cukrem i odstawiamy na 15-20 minut, aby drożdże zaczęły pracować (jeżeli używamy suszonych drożdży, to od razu wkładamy wszystkie składniki i od razu wyrabiamy). W międzyczasie łączymy mąkę z solą i posiekanymi gałązkami rozmarynu. Dodajemy drożdże, wodę, oliwę i wyrabiamy ciasto. Z ciasta formujemy kulę i przekładamy ją do wysmarowanej oliwą miski, przykrywamy  lnianą ściereczką i odstawiamy  na godzinę do wyrastania.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 równych części i formujemy bułeczki z rozmarynem. Najpierw formujemy wałek grubszy po środku i z cieńszymi końcami. Następnie robimy węzełek i podwijamy jego końce. Tu możecie zobaczyć instrukcję filmową .
bułeczki-z-rozmarynem-thermomix-678x1024 Bułeczki z rozmarynem
Tak przygotowane bułeczki umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na górę każdej z nich wtykamy małą gałązkę rozmarynu. Bułeczki przykrywamy ściereczką i pozostawić na kolejną godzinę do wyrastania.
Tuż przed włożeniem bułeczek do piekarnika smarujemy je oliwą i posypujemy mieszanką soli, skórki cytrynowej i posiekanego rozmarynu. Bułeczki z rozmarynem pieczemy około 15-20 minut w 200’C aż się zarumienią. Świetnie smakują na gorąco.
bułeczki-z-rozmarynem-thermomix-678x1024 Bułeczki z rozmarynem

Przepis na Thermomix

Do naczynia miksującego wlewam wodę, dodajemy cukier i wkruszamy drożdże, podgrzewamy 2,5min/37’C/obr.2 (jeżeli używamy suszonych drożdży, to od razu wkładamy wszystkie składniki i od razu wyrabiamy). Dodajemy mąkę, sól, oliwę i posiekany rozmaryn. Wyrabiamy 2,5min/Interwał.

Z ciasta formujemy kulę i przekładamy ją do wysmarowanej oliwą miski, przykrywamy  lnianą ściereczką i odstawiamy  na godzinę do wyrastania. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 równych części i formujemy bułeczki z rozmarynem. Najpierw formujemy wałek grubszy po środku i z cieńszymi końcami. Następnie robimy węzełek i podwijamy jego końce. Tu możecie zobaczyć instrukcję filmową.

Tak przygotowane bułeczki umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na górę każdej z nich wtykamy małą gałązkę rozmarynu. Bułeczki przykrywamy ściereczką i pozostawić na kolejną godzinę do wyrastania.
Tuż przed włożeniem bułeczek do piekarnika smarujemy je oliwą i posypujemy mieszanką soli, skórki cytrynowej i posiekanego rozmarynu. Bułeczki z rozmarynem pieczemy około 15-20 minut w 200’C aż się zarumienią. Świetnie smakują na gorąco.

Smacznego!

Przepis na bułeczki z rozmarynem pochodzi ze strony Kuchennymi drzwiami.

 

bułeczki-z-rozmarynem-thermomix-678x1024 Bułeczki z rozmarynem

bułeczki-z-rozmarynem-thermomix-678x1024 Bułeczki z rozmarynem

(Visited 2 846 times, 1 visits today)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *