Bułeczki z rozmarynem
Składniki
(na 8 bułeczek)
20 g świeżych drożdży
(lub 2 łyżeczki suszonych)
375 g mąki chlebowej
250 ml letniej wody
1 łyżeczka soli morskiej
1 łyżka oliwy z oliwek
kilka gałązek rozmarynu
pół łyżeczki cukru
Do posmarowania i posypania
skórka otarta z połowy cytryny
1/2 łyżeczki drobno posiekanego rozmarynu
1/2 łyżeczki grubej soli
oliwa z oliwek
Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego wlewam wodę, dodajemy cukier i wkruszamy drożdże, podgrzewamy 2,5min/37’C/obr.2 (jeżeli używamy suszonych drożdży, to od razu wkładamy wszystkie składniki i od razu wyrabiamy). Dodajemy mąkę, sól, oliwę i posiekany rozmaryn. Wyrabiamy 2,5min/Interwał.
Z ciasta formujemy kulę i przekładamy ją do wysmarowanej oliwą miski, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrastania. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 równych części i formujemy bułeczki z rozmarynem. Najpierw formujemy wałek grubszy po środku i z cieńszymi końcami. Następnie robimy węzełek i podwijamy jego końce. Tu możecie zobaczyć instrukcję filmową.
Tak przygotowane bułeczki umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na górę każdej z nich wtykamy małą gałązkę rozmarynu. Bułeczki przykrywamy ściereczką i pozostawić na kolejną godzinę do wyrastania.
Tuż przed włożeniem bułeczek do piekarnika smarujemy je oliwą i posypujemy mieszanką soli, skórki cytrynowej i posiekanego rozmarynu. Bułeczki z rozmarynem pieczemy około 15-20 minut w 200’C aż się zarumienią. Świetnie smakują na gorąco.
Smacznego!
Przepis na bułeczki z rozmarynem pochodzi ze strony Kuchennymi drzwiami.