Domowe pieczywo nie ma sobie równych. Pachnące, z ulubionymi dodatkami i bez ulepszaczy. Gdybym mogła, jadłabym tylko takie. Dziś upiekłam przepyszne
bułki pszenno-orkiszowe z kminkiem i czarnuszką z przepisu niezrównanej
Liski. Może nie wyszły mi takie okrąglutkie i rumiane, ale mają chrupiącą skórkę i wyrazisty smak. Z bułek zrobionych godzinę temu została już tylko połowa, pierwszą zjedliśmy na gorąco, parząc sobie palce.
Polecam w wersji tylko z masełkiem smakowym lub jako bazę do pysznych kanapek.
![[Tags] bu%C5%82a Bułki pszenno-orkiszowe z kminkiem i czarnuszką](https://4.bp.blogspot.com/-uGRHAKznvxs/T140izr4NQI/AAAAAAAAANo/xG14tBpjrjs/s640/bu%C5%82a.jpg)
Składniki
Bułki
250 g mąki orkiszowej
250 g mąki pszennej
300 ml wody
1 łyżka miękkiego masła
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
20 g świeżych drożdży lub 1 łyżeczka suszonych
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka czarnuszki
1 łyżka miodu (ja zrobiłam bez)
Dodatki
1 rozmącone jajko z łyżką wody
ziarna sezamu
ziarna słonecznika
oliwa
![[Tags] bu%C5%82a Bułki pszenno-orkiszowe z kminkiem i czarnuszką](https://2.bp.blogspot.com/-7uodqB7GEwM/T140__a6T9I/AAAAAAAAANw/5dU43rw6idU/s640/bu%C5%82a1.jpg)
Drożdże zasypujemy łyżeczką cukru i zalewamy 3 łyżkami letniej wody. Odstawiamy na ok 10 minut, żeby zaczęły pracować. Następnie dodajemy pozostałe składniki na bułki i zagniatamy gładkie ciasto. Gotowe ciasto przekładamy do miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia ciepłe miejsce na około 1,5 godziny.
Z wyrośniętego ciasta formujemy bułeczki, mi wyszło 13 niewielkich. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok 30-40 minut do wyrastania.
Wyrośnięte bułki smarujemy jajkiem wymieszanym z wodą i posypujemy ziarnami.
Pieczemy je w nagrzanym do 200’C piekarniku około 12 -15 minut na opcji góra-dół.
Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego wkruszamy drożdże, wlewamy wodę i wsypujemy cukier. Podgrzewamy
2,5min/37’C/obr.1. Dodajemy pozostałe składniki na bułki i wyrabiamy ciasto
2,5min/Interwał. Gotowe ciasto przekładamy do miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia ciepłe miejsce na około 1,5 godziny.
Z wyrośniętego ciasta formujemy bułeczki, mi wyszło 13 niewielkich. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok 30 minut do wyrastania. Wyrośnięte bułki smarujemy jajkiem wymieszanym z wodą i posypujemy ziarnami.
Pieczemy je w nagrzanym do 200’C piekarniku około 12 -15 minut na opcji góra-dół.
Smacznego!