Crumble z ananasem

Kilka dni temu zostałam obdarowana wielkim ananasem. Stał sobie i stał, a mi jakoś brakowało na niego pomysłu. Dziś przerobiłam go na crumble z ananasem,  bardzo słodkie, bo i ananas dojrzały i pyszny.
cru Crumble z ananasem
Składniki 
(na 6 foremek)
1/2 ananasa
sok z połowy limonki
spora garść orzechów włoskich
7 łyżek mąki
4 łyżki masła
2,5 łyżki brązowego cukru
cru Crumble z ananasem
Z mąki, masła i rozdrobnionego cukru zagniatamy pokruszone ciasto. Foremki smarujemy masłem i na dno każdej z nich wsypujemy ok centymetrową warstwę kruszonki. Ananasa kroimy w małe kostki, dodajemy posiekane orzechy i całość mieszamy z sokiem z limonki. Tak przygotowane owoce wsypujemy hojnie do foremek i zasypujemy kruszonką. Pieczemy ok 15-20 minut w 180’C. Crumble z ananasem można podawać na ciepło udekorowane listkami mięty i z lodami albo na zimno. 
Smacznego!

cru Crumble z ananasem

(Visited 147 times, 1 visits today)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *