Jakiś czas temu odkryłam, że to, co przez całe życie kupowałam jako cukier waniliowy wcale cukrem waniliowym nie jest, a wanilinowym i z wanilią nie ma nic wspólnego. Sposób jego wytwarzania też ze smakołykami się nie kojarzy.
Poszperałam trochę i
tu znalazłam świetny przepis
cukier z prawdziwą wanilią.
![[Tags] wanilia Cukier z prawdziwą wanilią](https://4.bp.blogspot.com/-PLuWyCy86jM/T1XLx_UTeyI/AAAAAAAAAL8/iWVeCm92OVk/s640/wanilia.jpg)
Składniki
1,5 szklanki drobnego cukru
1 laska wanilii
Cukier przesypać do niewielkiego i szczelnego słoika, rozciąć laskę wanilii wzdłuż i wyskrobać ziarenka. Są one bardzo drobne i mogą się lepić i zbrylać, dlatego trzeba dokładnie wymieszać je z cukrem a bryłki rozetrzeć w palcach. Do słoika wkładamy także pustą laskę wanilii podzieloną na 3-4 mniejsze kawałki. Słoik mocno zakręcamy i wstrząsamy kilkakrotnie. Cukier gotowy jest do użycia po około 2 tygodniach. Przechowujemy go w suchym miejscu.
Domowy cukier waniliowy świetnie nadaje się do różnego rodzaju wypieków, deserów, kawy czy gorącej czekolady i jest o niebo lepszy i zdrowszy od jego sklepowej imitacji.
Smacznego!
![[Tags] wanilia Cukier z prawdziwą wanilią](//assets.pinterest.com/images/pidgets/pinit_fg_en_rect_red_28.png)
(Visited 141 times, 1 visits today)