Dziś zasiadamy do stołu z rodziną Borejków. Myślę, że fanki Jeżycjady zgodzą się ze mną, że to jedna z najsympatyczniejszych rodzin w literaturze. Na zeszłorocznej wycieczce do Poznania specjalnie pognałam na Jeżyce, cieszyłam się jak dziecko spacerując ulicą Roosevelta czy mijając Teatralkę. I mimo, że już żadna ze mnie nastolatka, do tej pory z przyjemnością sięgam po kolejną książkę Małgorzaty Musierowicz, tak z sentymentu. Przepis na gruszki “Piękna Helena” pochodzi z książki “Całuski pani Darling”.
![[Tags] gru1 Gruszki "Piękna Helena"](https://2.bp.blogspot.com/-wMbnDxx15pM/T1pdpAl7u_I/AAAAAAAAANQ/N_UuzjPQsZk/s640/gru1.jpg)
Składniki
2 gruszki
tabliczka gorzkiej czekolady
lody waniliowe lub śmietankowe
1/2 szklanki mleka
2 łyżeczki cukru waniliowego (przepis tu)
konfitura malinowa
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 garstki migdałów w słupkach lub płatków migdałowych
szczypta cynamonu
![[Tags] gru1 Gruszki "Piękna Helena"](https://2.bp.blogspot.com/-k7HzOtorIRc/T1pdwqowc1I/AAAAAAAAANY/dq3hXm8omqk/s640/gru.jpg)
Obrane, przepołowione i pozbawione gniazd nasiennych gruszki obgotowujemy chwilę we wrzącej wodzie, posłodzonej i przyprawionej szczyptą cynamonu. W międzyczasie przygotowujemy sos. Rozpuszczamy czekoladę wraz z mlekiem w kąpieli wodnej, dodajemy cukier, mąkę ziemniaczaną i dokładnie łączymy ze sobą.
Na dnie pucharków układamy lody, a na lodach ostudzone połówki gruszki. W zagłębienia wkładamy jeżynę lub konfiturę, polewamy ciepłym sosem czekoladowym i posypujemy migdałami. Dekorujemy biszkopcikiem i podajemy na stół.
Naprawdę pyszny deser! Smacznego!
![[Tags] gru1 Gruszki "Piękna Helena"](https://durszlak.pl/system/campaign/banner/128/embed_sfu3xDOgQW9xdJ3kzga8xrfpD3vodwzz.JPG)
![[Tags] gru1 Gruszki "Piękna Helena"](//assets.pinterest.com/images/pidgets/pinit_fg_en_rect_red_28.png)
(Visited 84 times, 1 visits today)
Pyszne te gruszeczki, wyglądają smakowicie 🙂