Kogel-mogel w wersji na gorąco i do tego wzmocniony procentami? Jak najbardziej! Dziś owoce zapiekane pod pierzynką advokatowo-winną. Przepis podpatrzony w “Bistro”.
![[Tags] k2 Owoce zapiekane pod pierzynką](https://4.bp.blogspot.com/-2ehQBr-x8pg/T1fMKhyzhbI/AAAAAAAAAME/MO6Ur7sb8A8/s640/k2.jpg)
Składniki
mała miseczka borówek i truskawek
100 ml białego wina
2 łyżki Advokata
3-4 żółtka
10 dag cukru pudru
łyżka brązowego cukru
![[Tags] k2 Owoce zapiekane pod pierzynką](https://4.bp.blogspot.com/-mLR8dPkup2Q/T1fMTMaBaaI/AAAAAAAAAMM/Oe9NpvnGDkc/s640/k.jpg)
Truskawki i borówki rozmrażamy i odsączamy z nich wodę (jeszcze lepsze ze świeżymi owocami). W kąpieli wodnej mieszamy wino i Advokata, stopniowo dodajemy żółtka i cukier puder, cały czas ubijając je na gładką masę. Owoce przekładamy do żaroodpornych foremek, posypujemy brązowym cukrem i zalewamy jajecznym sosem. Zapiekamy w nagrzanym piekarniku pod grillem w 200’C aż pierzynka się zarumieni.
Smacznego!
![[Tags] k2 Owoce zapiekane pod pierzynką](//assets.pinterest.com/images/pidgets/pinit_fg_en_rect_red_28.png)
(Visited 190 times, 1 visits today)