Owoce zapiekane pod pierzynką

Kogel-mogel w wersji na gorąco i do tego wzmocniony procentami? Jak najbardziej! Dziś owoce zapiekane pod pierzynką advokatowo-winną. Przepis podpatrzony w “Bistro”.
k2 Owoce zapiekane pod pierzynką
Składniki
mała miseczka borówek i truskawek
100 ml białego wina
2 łyżki Advokata
3-4 żółtka
10 dag cukru pudru
łyżka brązowego cukru
k2 Owoce zapiekane pod pierzynką
Truskawki i borówki rozmrażamy i odsączamy z nich wodę (jeszcze lepsze ze świeżymi owocami). W kąpieli wodnej mieszamy wino i Advokata, stopniowo dodajemy żółtka i cukier puder, cały czas ubijając je na gładką masę. Owoce przekładamy do żaroodpornych foremek, posypujemy brązowym cukrem i zalewamy jajecznym sosem. Zapiekamy w nagrzanym piekarniku pod grillem w 200’C aż pierzynka się zarumieni.
Smacznego!

 

k2 Owoce zapiekane pod pierzynką

k2 Owoce zapiekane pod pierzynką

(Visited 190 times, 1 visits today)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *