Para-buch! ostatnio prezentowała ziemniaki po gruzińsku. Od razu znalazły się na mojej liście do zrobienia. Tak mi wczoraj posmakowały, że dziś zrobiłam je ponownie. Prostota wykonania i smak zbliżony do ziemniaka z ogniska zachęcają do domowego pieczenia.
![[Tags] ziem1 Ziemniaki po gruzińsku](https://1.bp.blogspot.com/-dvj4UZuYcG4/T2DXZTec8uI/AAAAAAAAAPA/kU1wRvj3D6A/s640/ziem1.jpg)
Składniki
ziemniaki
sól gruboziarnista
rozmaryn (opcjonalnie)
olej ryżowy
![[Tags] ziem1 Ziemniaki po gruzińsku](https://3.bp.blogspot.com/-Ub4xMRzFXOA/T2DWM6OmAII/AAAAAAAAAOo/qPNwe59-7Ns/s640/ziem2.jpg)
Ziemniaki w skórce dokładnie myjemy i czyścimy szczoteczką. Blachę do pieczenia delikatnie smarujemy olejem i układamy na niej przepołowione ziemniaki, przekrojoną częścią do dołu. Górną część ziemniaka posypujemy grubą solą i ewentualnie ulubionymi ziołami. Ja użyłam rozmarynu. Blachę wkładamy do nagrzanego do 240’C piekarnika i zapiekamy na funkcji góra-dół ok 40 min. Skórka powinna być przypieczona a w ziemniaka z łatwością wchodzić widelec.
Skórka jest tak dobra, że grzechem byłoby obierać z niej ziemniaki. Podawać same albo z jogurtowym sosem czosnkowym np. takim jak tu lub masłem i lekką surówką.
Smacznego!
![[Tags] ziem1 Ziemniaki po gruzińsku](//assets.pinterest.com/images/pidgets/pinit_fg_en_rect_red_28.png)
(Visited 741 times, 1 visits today)