Ziemniaki po gruzińsku

Para-buch! ostatnio prezentowała ziemniaki po gruzińsku. Od razu znalazły się na mojej liście do zrobienia. Tak mi wczoraj posmakowały, że dziś zrobiłam je ponownie. Prostota wykonania i smak zbliżony do ziemniaka z ogniska zachęcają do domowego pieczenia.
ziem1 Ziemniaki po gruzińsku
Składniki
ziemniaki
sól gruboziarnista
rozmaryn (opcjonalnie)
olej ryżowy
ziem1 Ziemniaki po gruzińsku
Ziemniaki w skórce dokładnie myjemy i czyścimy szczoteczką. Blachę do pieczenia delikatnie smarujemy olejem i układamy na niej przepołowione ziemniaki, przekrojoną częścią do dołu. Górną część ziemniaka posypujemy grubą solą i ewentualnie ulubionymi ziołami. Ja użyłam rozmarynu. Blachę wkładamy do nagrzanego do 240’C piekarnika i zapiekamy na funkcji góra-dół ok 40 min. Skórka powinna być przypieczona a w ziemniaka z łatwością wchodzić widelec.
Skórka jest tak dobra, że grzechem byłoby obierać z niej ziemniaki. Podawać same albo z jogurtowym sosem czosnkowym np. takim jak tu lub masłem i lekką surówką. 
Smacznego!

ziem1 Ziemniaki po gruzińsku

(Visited 741 times, 1 visits today)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *