Nareszcie jest okazja do wypróbowania jednego z przepisów Jamiego z książki
“Każdy może gotować”. Miałam ochotę na jakiegoś kotleta, więc padło na
Chrupiącego kurczaka z czosnkiem wg Jamiego Olivera. Jak zachwala Jamie, panierka z tego przepisu świetnie komponuje się także z wieprzowiną, czy dorszem. Danie to można przyrządzać zarówno na patelni, w piekarniku, jak i na grillu. Ja wybrałam wersję smażoną i tak przyrządzony kurczak bardzo nam smakował. Polecam.
![[Tags] kurczak Chrupiący kurczak z czosnkiem wg Jamiego Olivera](https://4.bp.blogspot.com/-dkl6EwcHZKQ/T5Go9PZuSkI/AAAAAAAAAY4/hJ-fX1C8Hj8/s640/kurczak.jpg)
Składniki
(na 2 porcje)
2 filety z kurczaka najlepiej z hodowli ekologicznej lub naturalnej
2 czubate łyżki mąki
25 g mąki (dałam mniej)
6 krakersów
4 gałązki natki pietruszki
1 duże jajko (eko)
1 ząbek czosnku
sól morska i świeżo zmielony pieprz
1 cytryna
![[Tags] kurczak Chrupiący kurczak z czosnkiem wg Jamiego Olivera](https://2.bp.blogspot.com/-WfmG7VLQQFQ/T5GpwZvO4OI/AAAAAAAAAZI/TdzZsItn6do/s640/kurczak.1jpg.jpg)
Obrać czosnek i zetrzeć skórkę z cytryny. Do robota kuchennego wrzucić krakersy, masło, czosnek, natkę pietruszki oraz szczyptę soli i pieprzu. Zmiksować wszystkie składniki na drobne okruszki i przełożyć je na talerz. Na drugi talerz wsypać mąkę. Delikatnie naciąć od spodu filety z kurczaka. Nieco je roztłuc i obtoczyć w mące, jajku i krakersowej panierce. Przycisnąć panierkę do kurczaka, tak aby oblepiła całe mięso.
Filety można upiec albo usmażyć.
Piec na blasze w piekarniku nagrzanym do maksymalnej temperatury przez 15 minut.
Smażyć na średnim ogniu w sporej ilości oliwy przez ok 4-5 minut z każdej strony aż do zezłocenia panierki.
Filety można podawać w całości albo pokrojone na paski i ułożone na talerzu z cząstką cytryny i posypane solą morską. Dobrze komponują się ze świeżą sałatką lub gotowanymi warzywami.
Ja podałam filety pokrojone na kawałki, z gotowaną mieszanką kalafiora, brokułów, zielonego groszku i fasolki szparagowej, polane chrupiącą bułeczką. Do tego ziemniaki z masłem i koperkiem. Było prosto a zarazem pysznie.
Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego włożyć krakersy, masło, obrany ząbek czosnku, natkę pietruszki oraz szczyptę soli i pieprzu. Zmiksować wszystkie składniki 7s/obr.10.
Na drugi talerz wsypać mąkę. Delikatnie naciąć od spodu filety z kurczaka. Nieco je roztłuc i obtoczyć w mące, jajku i krakersowej panierce. Przycisnąć panierkę do kurczaka, tak aby oblepiła całe mięso.
Filety można upiec albo usmażyć.
Piec na blasze w piekarniku nagrzanym do maksymalnej temperatury przez 15 minut.
Smażyć na średnim ogniu w sporej ilości oliwy przez ok 4-5 minut z każdej strony aż do zezłocenia panierki.
Filety można podawać w całości albo pokrojone na paski i ułożone na talerzu z cząstką cytryny i posypane solą morską. Dobrze komponują się ze świeżą sałatką lub gotowanymi warzywami.
Ja podałam filety pokrojone na kawałki, z gotowaną mieszanką kalafiora, brokułów, zielonego groszku i fasolki szparagowej, polane chrupiącą bułeczką. Do tego ziemniaki z masłem i koperkiem. Było prosto a zarazem pysznie.
Smacznego!