Jajka faszerowane w skorupkach
Ugotowane na twardo jajka kładziemy na desce i gładkim nożem kroimy na pół. Ze skorupki łyżeczką wydłubujemy jajko i wrzucamy do miseczki. Gdy wydrążymy wszystkie jajka, ubijamy je na gładką masę tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy drobno posiekaną zieleninę i doprawiamy. Mieszamy aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Próbujemy, jeżeli są za mało słone lub pieprzne to dokładamy więcej przypraw.
Następnie łyżką nakładamy farsz do skorupek (Farszu będzie trochę więcej niż zmieści się w skorupkach, warto zachować skorupki np. z jajek gotowanych do żuru). Powinien być ubity i równy z powierzchnią skorupki. Tak przygotowane jajka maczamy w bułce tartej i smażymy chwilę na maśle. Podajemy na gorąco. Jeżeli na stole jajka lądują nieco później to smażymy je z obu stron, także skorupkę, żeby były ciepłe w środku.
Przepis na Thermomix
Ugotowane jajka kładziemy na desce i gładkim nożem kroimy na pół. Ze skorupki łyżeczką wydłubujemy jajko i wrzucamy do naczynia miksującego i wkładamy do miski. Na wirujące noże obr.10 wrzucamy gałązki natki, koper i rozdrabniamy 10s/obr.10. Dodajemy ugotowane jajka i rozdrabniamy 5s/obr.5. Dodajemy majonez, chrzan i musztardę i mieszamy 5s/noże wsteczne/obr.5. Próbujemy, jeżeli są za mało słone lub pieprzne to dokładamy więcej przypraw.
Następnie łyżką nakładamy farsz do skorupek (Farszu będzie trochę więcej niż zmieści się w skorupkach, warto zachować skorupki np. z jajek gotowanych do żuru). Powinien być ubity i równy z powierzchnią skorupki. Tak przygotowane jajka maczamy w bułce tartej i smażymy chwilę na maśle. Podajemy na gorąco. Jeżeli na stole jajka lądują nieco później to smażymy je z obu stron, także skorupkę, żeby były ciepłe w środku.
Smacznego!
ja bez nich nie obchodzè wielkanocy :-)))