Jajka faszerowane w skorupkach

Trudno sobie wyobrazić Wielkanoc bez jajek. Ile domów, tyle sposobów na ich przyrządzenie. W moim rodzinnym domu praktycznie od zawsze przygotowywało się jajka faszerowane w skorupkach. Ja także robię je na każde Święta i już nie wyobrażam sobie bez nich Wielkanocy. Podawane na ciepło w towarzystwie sosu tatarskiego są idealne na świąteczne śniadanie.
jajka-faszerowane-w-skorupkach-wielkanoc-2-1024x710 Jajka faszerowane w skorupkach
Składniki
8 jajek ugotwanych na twardo
1/2 pęczka pietruszki
1/2 pęczka koperku
1 łyżka posiekanego szczypiorku
2 łyżki majonezu
1 czubata łyżeczka musztardy
1 łyżeczka chrzanu (przepis tu)
sól i pieprz do smaku
bułka tarta do obtoczenia
masło do smażenia
jajka-faszerowane-w-skorupkach-wielkanoc-2-1024x710 Jajka faszerowane w skorupkach

Ugotowane na twardo jajka kładziemy na desce i gładkim nożem kroimy na pół. Ze skorupki łyżeczką wydłubujemy jajko i wrzucamy do miseczki. Gdy wydrążymy wszystkie jajka, ubijamy je na gładką masę tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy drobno posiekaną zieleninę i doprawiamy. Mieszamy aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Próbujemy, jeżeli są za mało słone lub pieprzne to dokładamy więcej przypraw.

Następnie łyżką nakładamy farsz do skorupek (Farszu będzie trochę więcej niż zmieści się w skorupkach, warto zachować skorupki np. z jajek gotowanych do żuru). Powinien być ubity i równy z powierzchnią skorupki. Tak przygotowane jajka maczamy w bułce tartej i smażymy chwilę na maśle. Podajemy na gorąco. Jeżeli na stole jajka lądują nieco później to smażymy je z obu stron, także skorupkę, żeby były ciepłe w środku.

 

Przepis na Thermomix

Ugotowane jajka kładziemy na desce i gładkim nożem kroimy na pół.  Ze skorupki łyżeczką wydłubujemy jajko i wrzucamy do naczynia miksującego i wkładamy do miski. Na wirujące noże obr.10 wrzucamy gałązki natki, koper i rozdrabniamy 10s/obr.10. Dodajemy ugotowane jajka i rozdrabniamy 5s/obr.5. Dodajemy majonez, chrzan i musztardę i mieszamy 5s/noże wsteczne/obr.5. Próbujemy, jeżeli są za mało słone lub pieprzne to dokładamy więcej przypraw. 

Następnie łyżką nakładamy farsz do skorupek (Farszu będzie trochę więcej niż zmieści się w skorupkach, warto zachować skorupki np. z jajek gotowanych do żuru). Powinien być ubity i równy z powierzchnią skorupki. Tak przygotowane jajka maczamy w bułce tartej i smażymy chwilę na maśle. Podajemy na gorąco. Jeżeli na stole jajka lądują nieco później to smażymy je z obu stron, także skorupkę, żeby były ciepłe w środku.

Smacznego!

 

 

jajka-faszerowane-w-skorupkach-wielkanoc-2-1024x710 Jajka faszerowane w skorupkachjajka-faszerowane-w-skorupkach-wielkanoc-2-1024x710 Jajka faszerowane w skorupkach

jajka-faszerowane-w-skorupkach-wielkanoc-2-1024x710 Jajka faszerowane w skorupkach

(Visited 1 128 times, 1 visits today)


0 thoughts on “Jajka faszerowane w skorupkach”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *