Wymyślone na szybko danie na dzisiejszy obiad. Proste w przyrządzeniu i jak się okazało bardzo smaczne roladki ze schabu ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i parmezanem, zapieczone w chrupiącym boczku.
Do tego dania przyda się przepis na:
suszone pomidory
![[Tags] schab Roladki schabowe ze szpinakiem i suszonymi pomidorami w chrupiącym boczku](https://4.bp.blogspot.com/-ASvK3XZf6NQ/T4b1UVo6zkI/AAAAAAAAAWc/YwLI8s6Zf7M/s640/schab.jpg)
Składniki
(na 4 roladki)
4 kotlety schabowe
1,5-2 paczki cienko pokrojonego boczku (lub szynki szwarcwaldzkiej)
8 brykietów mrożonego szpinaku
ok 6-7 suszonych pomidorów
ok 20-30 g parmezanu
1 ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku
1 łyżka masła do smażenia
![[Tags] schab Roladki schabowe ze szpinakiem i suszonymi pomidorami w chrupiącym boczku](https://1.bp.blogspot.com/-nCoYBLFb-gg/T4b2DUdoQhI/AAAAAAAAAWk/c3pppSNabmA/s640/schab1.jpg)
Na patelni rozpuszczamy masło i odparowujemy szpinak. Dodajemy do niego starty czosnek i doprawiamy solą i pieprzem. Dorzucamy pokrojone na niewielkie kawałki suszone pomidory i pokruszony ser. Dokładnie mieszamy aż wszystkie składniki połączą się. Przestygnięty szpinak formujemy w 4 niewielkie wałeczki.
Schab myjemy i kroimy na kotlety. Każdy z nich zawijamy w folię i rozbijamy na cienkie, ale rozłożyste kotleciki. Staramy się przy tym nie podziurawić mięsa. Każdy kotlet posypujemy solą, pieprzem i opcjonalnie słodką papryką.
Na środku mięsa układamy szpinak i rolujemy mięso. Następnie roladki zawijamy naokoło plastrami boczku, od lewej do prawej strony. Żeby danie było lżejsze boczek możemy zastąpić szynką szwarcwaldzką.
Tak przygotowane mięso układamy na blasze lub w naczyniu żaroodpornym i zapiekamy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200’C. Na ostatnie 5-7 minut włączamy termoobieg z zapiekaniem od góry.
Smacznego!
![[Tags] schab Roladki schabowe ze szpinakiem i suszonymi pomidorami w chrupiącym boczku](//assets.pinterest.com/images/pidgets/pinit_fg_en_rect_red_28.png)
(Visited 1 217 times, 1 visits today)