Tarta z malinami i białą czekoladą
Składniki
(Forma na tartę o śr.25cm)
Ciasto
150 g mąki pszennej
150 g krupczatki
180 g zimnego masła
50 g cukru pudru
2 żółtka
1 łyżka śmietany
szczypta soli
Nadzienie
200 ml śmietanki 36%
125 g białej czekolady
1 jajko
duża garść malin
Do naczynia miksującego wkładamy pokrojone na kawałki masło, obie mąki, cukier puder, żółtka, śmietanę oraz sól. Mieszamy 30s/obr.5.
Formę do tarty smarujemy masłem. Ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma warstwami papieru do pieczenia i wykładamy je do formy na tartę. Formę z ciałem wkładamy ma 15-20 minut do zamrażarki. Wyjmujemy, nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C na opcji góra-dół przez 15 minut. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Do naczynia miksującego wkładamy połamaną na kawałki czekoladę i rozdrabniamy 5s/obr.10. Dolewamy śmietankę i podgrzewamy 4min/80’c/obr.4. Zostawiamy na 10 minut do wystudzenia i dodajemy jajko. Mieszamy 5s/obr.5 i dalej studzimy.
Na upieczone i wystudzone ciasto wykładamy maliny i równomiernie zalewamy je masą z białej czekolady i śmietanki. Ponownie wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 160’C i pieczemy je na opcji góra-dół przez około 15-18 minut. Po wystudzeniu ciasto możemy posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
tarta w smaku cudo i jeszcze raz cudo
z braku białej czekolady użyłam ciemnej ale i tak smakowała wybornie
Bardzo się cieszę, że smakowała 🙂 Ja się właśnie szykuję, żeby wypróbować ją pół na pół z mleczną i gorzką czekoladą.
Witam.czy mozna krupczatke zastapic pszenna?
Tak, ale krupczatka nadaje ciastu wyjątkowej kruchości.
kolejna tarta, właśnie szukam innego przepisu niż mój:) pozdrawiam
A ja mam takie pytanie – nie mam formy do tarty, chciałam zrobić w tortownicy – czy na taką zwykłą tortownicę o średnicy 20cm wystarczy tego ciasta?
Nie powinno być żadnego problemu, ja akurat tę tartę robiłam w ceramicznej formie o średnicy 26 cm, takiej http://dukapolska.com/katalog-produktow,produkt,kitchenpro-biala-forma-na-tarte Jedynym jej minusem była dość spora wysokość i brak wyjmowanego dnia, więc ciężko było wydobywać delikatne ciasto, ale ciasta jako takiego wystarczyło.
Pozdrawiam
Niesamowite !! Już sama nazwa zachęca do przygotowania !! http://szybkie-gotowanie.blog.pl/
Czy forma na tartę o średnicy 28cm będzie za duża? 😉
Myślę, że powinna być dobra, spód po prostu będzie nieco cieńszy, ja robiłam w formie 26 cm i spokojnie ciasto mogłoby być niższe 🙂
trafiłam przypadkiem, zrobiłam i …wszyscy orzekli, ze to najpyszniejsze ciasto jakie jedli i muszę je robić po raz kolejny na Święta:)dzięki za super przepis
To cudownie, cieszę się, że Wam smakowało, ja też je uwielbiam, jest w mojej trójce ulubionych wypieków 🙂
Cudowny przepis, niebo w gębie…
Gdy znalazłam tę tartę na Twojej stronie, pomyślałam – to coś idealnego!
Tarta z biała czekoladą pysznaaa, robilam tez z pomieszaniem białej i gorzkiej, lecz cięzsza w smaku
Hej,upieklam dzis na Walentynki, ale masa jest płynna po wyjeciu z piekarnika. Chyba trzeba ja schlodzic w lodowce pare godzin przed krojeniem i podaniem?