Tarta z malinami i białą czekoladą

Ciasto to chodzi za mną już bardzo długo. Odkąd tylko zobaczyłam tę tartę z malinami i białą czekoladą na blogu Zosi, wiedziałam, że na pewno wypróbuję ten przepis. Za każdym razem czegoś mi brakowało a już największy problem miałam ze znalezieniem malin. We wszystkich mniejszych i większych sklepach, które odwiedzałam maliny wymiotło totalnie. Dziś wreszcie znalazłam i oto wyczekane ciasto! Jest pyszne, połączenie kruchego spodu, kwaskowych malin i słodkiej czekolady bardzo przypadło mi do gustu. Ma tylko jedną wadę, zdecydowanie za szybko znika.
tarta-z-malinami-i-białą-czekoladą-1024x682 Tarta z malinami i białą czekoladą
Składniki
(Forma na tartę o śr.25cm)
Ciasto
150 g mąki pszennej
150 g krupczatki
180 g zimnego masła
50 g cukru pudru
2 żółtka
1  łyżka śmietany
szczypta soli
Nadzienie
200 ml śmietanki 36%
125 g białej czekolady
1 jajko
duża garść malin
tarta-z-malinami-i-białą-czekoladą-1024x682 Tarta z malinami i białą czekoladą
Mąki, cukier, masło pokrojone na kawałki, żółtka. śmietanę i sól szybko zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię aluminiową i na 30 minut chowamy do zamrażalnika. Tartę smarujemy masłem i wylepiamy schłodzonym ciastem, jego wierzch nakłuwamy widelcem. Ciasto pieczemy do zarumienienia ok 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180’C.
Połamaną na kawałki czekoladę rozpuszczamy w rondelku na bardzo małym ogniu, wyłączamy palnik i dodajemy do niej śmietankę, mieszamy aż powstanie jednolita masa. Odstawiamy do ostygnięcia, gdy masa trochę zgęstnieje dodajemy do niej roztrzepane jajko i dokładnie łączymy składniki.
Maliny, świeże lub lekko rozmrożone układamy na podpieczonym cieście i zalewamy masą czekoladową. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160’C i pieczemy ok 15-18 minut. Ciasto można podawać posypane cukrem pudrem lub odrobiną startej czekolady. Smacznego!

 

tarta-z-malinami-i-białą-czekoladą-1024x682 Tarta z malinami i białą czekoladą
Przepis na Thermomix

Do naczynia miksującego wkładamy pokrojone na kawałki masło, obie mąki, cukier puder, żółtka, śmietanę oraz sól. Mieszamy 30s/obr.5.

Formę do tarty smarujemy masłem. Ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma warstwami papieru do pieczenia i wykładamy je do formy na tartę. Formę z ciałem wkładamy ma 15-20 minut do zamrażarki. Wyjmujemy, nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C na opcji góra-dół przez 15 minut. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Do naczynia miksującego wkładamy połamaną na kawałki czekoladę i rozdrabniamy 5s/obr.10. Dolewamy śmietankę i podgrzewamy 4min/80’c/obr.4. Zostawiamy na 10 minut do wystudzenia i dodajemy jajko. Mieszamy 5s/obr.5 i dalej studzimy.
Na upieczone i wystudzone ciasto wykładamy maliny i równomiernie zalewamy je masą z białej czekolady i śmietanki. Ponownie wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 160’C i pieczemy je na opcji góra-dół przez około 15-18 minut. Po wystudzeniu ciasto możemy posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

tarta-z-malinami-i-białą-czekoladą-1024x682 Tarta z malinami i białą czekoladą

(Visited 1 140 times, 1 visits today)


15 thoughts on “Tarta z malinami i białą czekoladą”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *