Ciasto z borówkami

Ciasto to już raz pojawiło się na blogu w wersji truskawkowej. Tym razem zrobiłam je z borówkami amerykańskimi, bo moja zamrażarka jest jeszcze pełna zeszłorocznych zapasów tych owoców, a już niedługo zacznie się kolejny sezon borówkowy. Lubię to ciasto, bo jest zdrowsze niż tradycyjne, dzięki dodatkowi płatków owsianych. W smaku jest nieco kleiste i najlepiej smakuje następnego dnia albo jeszcze lekko ciepłe.

 

bor%C3%B3wa1 Ciasto z borówkami

Ciasto

110 g mąki pszennej
115 g płatków owsianych
110 g cukru
150 g margaryny
2 jajka
2 łyżeczki cukru waniliowego (przepis tu)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
starta skórka z połowy cytryny
1,5 szklanki borówek amerykańskich
 
Posypka
garść płatków migdałowych

1 łyżka cukru

bor%C3%B3wa1 Ciasto z borówkami


Miękką margarynę ugnieść z cukrem, powoli dodawać jajka, skórkę cytrynową i ugniatać. W oddzielnym naczyniu wymieszać mąkę z płatkami i proszkiem do pieczenia. Stopniowo połączyć wszystkie składniki i wyłożyć do formy wysmarowanej masłem i ewentualnie posypanej płatkami migdałowymi. Na masę ułożyć lekko rozmrożone lub świeże owoce. 
Płatki migdałowe wrzucić na suchą patelnię i prażyć tak długo, aż zaczną wydzielać zapach i staną się lekko rumiane. Wymieszaną posypką równomiernie pokryć borówki. Piec ok. 30-35 minut w 180′ C.
Smacznego! 

 

bor%C3%B3wa1 Ciasto z borówkami
bor%C3%B3wa1 Ciasto z borówkami

bor%C3%B3wa1 Ciasto z borówkami

(Visited 48 times, 1 visits today)


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *