To
curry Aloo Gobhi Jamiego Olivera wyglądało tak apetycznie, że trudno było nie zwrócić na nie uwagi, przeglądając
książkę Jamiego “Każdy może gotować”. To kolejna pozycja na liście, którą z przyjemnością zrobiłam i to już po raz drugi. Polecam je wszystkim miłośnikom curry. “To smaczne połączenie ziemniaków i kalafiora z przyprawami, a dzięki kurkumie ma wspaniały żółty kolor”. Może i jest trochę zabawy z tym daniem, ale uważam, że jest tego warte.
Składniki
(na 4 porcje)
1 średnia cebula
2-3 świeże zielone papryczki chili, do smaku
kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka
mały pęczek kolendry
1/2 kalafiora
500 g ziemniaków
olej arachidowy lub warzywny
kawałek masła
1 łyżka nasion czarnej gorczycy
1 łyżeczka mielonej kurkumy
1 płaska łyżeczka mielonego kminku
2 łyżki wiórków kokosowych (zastąpiłam płatkami migdałowymi)
sól morska i świeżo zmielony pieprz
1 cytryna
Rozgrzać piekarnik do 220’C. Obrać i posiekać drobno cebulę, papryczki chili pokroić w drobne plasterki. Obrać i pokroić drobno imbir. Zerwać listki kolendry i posiekać drobno łodyżki. Kalafiora podzielić na różyczki, grubą wewnętrzną część pokroić w kostkę. Obrać ziemniaki i pokroić w dwucentymetrowe kostki.
Dużą i głęboką patelnię postawić na średnio-dużym ogniu. Wlać sporo oleju i wrzucić masło. Dodać cebulę, papryczki, imbir, łodyżki kolendry i przyprawy. Smażyć ok 7-10 minut, aż całość zmięknie i nabierze złocistego koloru. Dodać kalafiora, ziemniaki, wiórki kokosowe i wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem i dodać 400ml wody. Doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień. Gotować pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. W razie potrzeby dolać więcej wody.
Gdy warzywa zmiękną, przełożyć patelnię do rozgrzanego piekarnika na 20 minut. Jeżeli będzie taka potrzeba dodać soli i pieprzu.
Smacznego!
Elizo,
masz rację chlebkami naan curry jest najlepsze! Bardzo lubię książkę "Każdy może gotować", są tam same super przepisy.
Serdecznie Cię pozdrawiam,
E.