Jak to często bywa, długi weekend się skończył i wraca do nas piękna pogoda. Sezon grillowy w pełni. Zamiast tłustych kiełbas i karkówek, proponuję dziś lżejszą potrawę na grilla – grillowaną polędwiczkę w marynacie czosnkowo-rozmarynowej.
Składniki
1 polędwiczka wieprzowa
1/4 szklanki białego wina
2 ząbki czosnku
1 gałązka rozmarynu
kolendra w ziarnach
sól
pieprz ziołowy
oliwa z oliwek
![[Tags] pol Grillowana polędwiczka w marynacie czosnkowo-rozmarynowej](https://4.bp.blogspot.com/-T0hZHcwKXBc/T6lioVCSKII/AAAAAAAAAc4/Hbp61gYR3uo/s640/pol1.jpg)
Polędwiczkę myjemy i oczyszczamy z tłuszczyków. Kroimy w poprzek na 4-5 kawałków i każdy z nich rozbijamy na grubość ok. 1cm. Mięso solimy i pieprzymy.
Do płaskiego pojemnika wlewamy kilka łyżek oliwy, nieco soli, starte ząbki czosnku, rozgniecioną i porwaną na kawałki gałązkę rozmarynu i pół płaskiej łyżeczki kolendry. Wkładamy polędwiczki i dokładnie obtaczamy je w marynacie. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny (najlepiej na noc). Pół godziny przed pieczeniem wyjmujemy mięso, aby nieco się zagrzało. Grillujemy około 4 minut, polędwiczki możemy także usmażyć na patelni grillowej.
Smacznego!
![[Tags] pol Grillowana polędwiczka w marynacie czosnkowo-rozmarynowej](//assets.pinterest.com/images/pidgets/pinit_fg_en_rect_red_28.png)
(Visited 362 times, 1 visits today)