Grillowany pstrąg z musztardą i płatkami owsianymi

Po weekendzie, podczas którego 90 % mojego menu stanowiła kiełbasa z ogniska i chleb z masłem ziołowym, przyszedł czas na coś lżejszego i zdrowszego. Padło na rybę, grillowany pstrąg z musztardą i płatkami owsianymi to kolejna propozycja Jamiego Olivera z książki “Każdy może gotować” wypróbowana przeze mnie. Ma wyrazisty smak, chrupiącą panierkę i delikatne, soczyste mięso. Panierka powinna  być nieco bardziej przypieczona, ale mój poziom głodu nie pozwolił mi na dłuższe trzymanie ryby w piekarniku. Na pewno będę wracać do tego przepisu, bo jest prosty i naprawdę smaczny.
pstr%C4%85g1 Grillowany pstrąg z musztardą i płatkami owsianymi
Składniki 
(2 porcje)
oliwa
2 grube kawałki pstrąga, ze skórą, bez łusek i ości (200 g)
sól morska
świeżo mielony pieprz
2 łyżeczki musztardy Dijon
2 garście płatków owsianych
1 cytryna
pstr%C4%85g1 Grillowany pstrąg z musztardą i płatkami owsianymi
Ustawić grill na najwyższą temperaturę. Posmarować oliwą blachę do pieczenia, ułożyć na niej pstrąga skórą w dół, mocno przyprawić solą i pieprzem. Na każdym kawałku ryby rozprowadzić łyżeczkę musztardy. Płatki owsiane wymieszać z niewielką ilością oliwy i posypać garścią płatków każdy kawałek pstrąga i lekko docisnąć. Skropić oliwą i ponownie przyklepać.
Pstrąga włożyć na blasze pod rozgrzany grill na ok 10 minut, aż płatki staną się złocistobrązowe i chrupiące, a ryba będzie upieczona.
Jamie zaleca podawać z młodymi ziemniakami, rukwią wodną i cytryną do wyciśnięcia. Ja ugotowałam ryż oraz brokuły i zieloną fasolkę szparagową.
pstr%C4%85g1 Grillowany pstrąg z musztardą i płatkami owsianymi

pstr%C4%85g1 Grillowany pstrąg z musztardą i płatkami owsianymi

(Visited 321 times, 1 visits today)


1 thought on “Grillowany pstrąg z musztardą i płatkami owsianymi”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *