To specjalne ciasto, ponieważ zrobiłam je na urodziny mojej mamy. Od dawna chciałam wypróbować spód na bazie kruchych ciasteczek. To dobry pomysł, ponieważ przyrządza się go niezwykle prosto i szybko. Całości dopełnia pyszny mus z serka mascarpone i soczyste truskawki. To idealne ciasto na lato, bo nie trzeba go piec.
Składniki
Spód
200 g herbatników
50 g rozpuszczonego masła
1 łyżka miodu
Krem mascarpone
250 g serka mascarpone
200 ml śmietany 30%
1 łyżka zmielonego cukru waniliowego (przepis tu)
Wierzch
400 g truskawek
1/3 szklanki płatków migdałowych
Herbatniki kruszymy i dodajemy do nich rozpuszczone masło i miód. Łączymy składniki i wykładamy nimi wysmarowaną masłem i wysypaną kaszą manną formę do tarty. Masę herbatnikową dociskamy do formy i pieczemy ok 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180’C aż będzie lekko brązowa.
Ubijamy śmietanę, dodajemy cukier i serek mascarpone i delikatnie łączymy składniki. Chłodzimy w lodówce ok.30 minut.
![[Tags] truskawki Tarta na herbatnikach z mascarpone i truskawkami](https://3.bp.blogspot.com/-zpEkJvNBnEc/T8cSQuyKIAI/AAAAAAAAAhQ/tppBGLrVQv4/s640/truskawki2jpg.jpg)
Na wystudzony spód wykładamy krem mascarpone i dekorujemy ciasto truskawkami i płatkami migdałowymi. Tartę chowamy do lodówki na ok 30 minut. Podajemy schłodzoną.
Smacznego!
![[Tags] truskawki Tarta na herbatnikach z mascarpone i truskawkami](//assets.pinterest.com/images/pidgets/pinit_fg_en_rect_red_28.png)
(Visited 1 200 times, 1 visits today)
tylko nigdzie nie pisze kiedy dodać miód 🙂
Już nadrobiłam 🙂
Wygląda bardzo smakowicie, a do tego ten spód:) Fajny pomysł!
Dziękuję 🙂