Tarta z rabarbarem, borówkami i białą czekoladą

Lubicie rabarbar? Ja w ogóle nie pamiętałam jego smaku. Jako dziecko raczej go nie jadałam, jedyne co mi się przypomina, to ciasto z rabarbarem. Jako że sezon rabarbarowy w pełni postanowiłam sprawdzić jego smak. Bardzo mi się spodobał, a tarta z rabarbarem, borówkami i białą czekoladą jest przepyszna.
tarta Tarta z rabarbarem, borówkami i białą czekoladą
Składniki
Ciasto
350 g mąki krupczatki
30 g zmielonych migdałów
100 g cukru
200 g masła
1 łyżka gęstego jogurtu
2 żółtka

Nadzienie
200 ml śmietanki 36%
125 g białej czekolady
1 jajko
2/3 szklanki rabarbaru 
1/2 szklanki borówki amerykańskiej
tarta Tarta z rabarbarem, borówkami i białą czekoladą
Mąkę  przesiewamy, dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy ciasto.  Formujemy z niego kulę i zawijamy w folię aluminiową. Ciasto odkładamy  na godzinę do lodówki. Formę do tarty wykładamy papierem do  pieczenia. Następnie wylepiamy ją ciastem i pieczemy w 200’C ok 15-20  minut. Gdy ciasto zarumieni się wyjmujemy je z piekarnika i studzimy.
Połamaną na kawałki czekoladę rozpuszczamy w rondelku na bardzo małym ogniu i dodajemy do niej śmietankę, mieszamy aż powstanie jednolita masa. Odstawiamy do ostygnięcia, gdy masa trochę zgęstnieje dodajemy do niej roztrzepane jajko i dokładnie łączymy składniki.
Na podpieczone ciasto wykładamy obrany i pokrojony na centymetrowe kawałki rabarbar i borówki,  jeżeli używamy zamrożonych to nie rozmrażamy ich wcześniej a jedynie obtaczamy w mące. Na owoce wylewamy masę czekoladową i całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160’C. Ciasto pieczemy ok 15-18 minut. Tartę z rabarbarem, borówkami i białą czekoladą podajemy po ostudzeniu.

tarta Tarta z rabarbarem, borówkami i białą czekoladą
Przepis na Thermomix
Składniki na ciasto wkładamy do naczynia miksującego i mieszamy 30s/Interwał. Z wymieszanego ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię aluminiową i odkładamy do lodówki na godzinę.
Naczynie myjemy i wycieramy, wkładamy do niego połamaną na kawałki czekoladę i miksujemy 5s/obr.10. Zakładamy motylek, dodajemy śmietanę i podgrzewamy 4min/70’C/obr.3,5. Zostawiamy na 5 minut i dodajemy jajko, mieszamy 10s/obr.3. Na podpieczone ciasto wykładamy obrany i pokrojony na centymetrowe kawałki rabarbar i borówki,  jeżeli używamy zamrożonych to nie rozmrażamy ich wcześniej a jedynie obtaczamy w mące. Na owoce wylewamy masę czekoladową i całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160’C. Ciasto pieczemy ok 15-18 minut. Tartę z rabarbarem, borówkami i białą czekoladą podajemy po ostudzeniu.

Smacznego!

 

tarta Tarta z rabarbarem, borówkami i białą czekoladą tarta Tarta z rabarbarem, borówkami i białą czekoladą

tarta Tarta z rabarbarem, borówkami i białą czekoladą

(Visited 360 times, 1 visits today)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *