Cukier różany

Spodobało mi się jedzenie kwiatów. Na wiosnę przerabiałam fiołki, później czarny bez a teraz przyszła kolej na róże. Pięknie pachną, łatwo się je zbiera i dobrze smakuj. Tym razem zrobiłam cukier różany, ma intensywny różany zapach, który uwielbiam. Krzaki róż, z których będziemy zbierać płatki, powinny rosnąć z dala od ulicy czy drogi. Najlepiej zbierać je poza miastem i rano.
 
cukier Cukier różany
Składniki
ok. 2 dużych garści płatków dzikiej róży
2 szklanki cukru
cukier Cukier różany
Płatki oczyszczamy z białym końcówek i w moździerzu ucieramy je na gładką masę, można to trochę przyspieszyć, dodając niewielką ilość cukru. Gdy płatki są już utarte, przekładamy je do dużej miski, dodajemy cukier i lekko rozcieramy aż się równomiernie zabarwi.
Tak przygotowany cukier przesypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i suszymy. Wysuszony cukier przesypujemy do słoika i szczelnie zamykamy.
Można dodawać go do deserów, do herbaty lub posypywać nim ciasteczka.

Smacznego!

 

cukier Cukier różany cukier Cukier różany cukier Cukier różany cukier Cukier różany

cukier Cukier różany

(Visited 610 times, 1 visits today)


0 thoughts on “Cukier różany”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *