Spodobało mi się jedzenie kwiatów. Na wiosnę przerabiałam
fiołki, później
czarny bez a teraz przyszła kolej na róże. Pięknie pachną, łatwo się je zbiera i dobrze smakuj. Tym razem zrobiłam
cukier różany, ma intensywny różany zapach, który uwielbiam. Krzaki róż, z których będziemy zbierać płatki, powinny rosnąć z dala od ulicy czy drogi. Najlepiej zbierać je poza miastem i rano.
![[Tags] cukier Cukier różany](https://3.bp.blogspot.com/-GrEGv5t0Sgg/T-gyJP2sR7I/AAAAAAAAAlE/pWwQaxT7_7g/s640/cukier.jpg)
Składniki
ok. 2 dużych garści płatków dzikiej róży
2 szklanki cukru
![[Tags] cukier Cukier różany](https://4.bp.blogspot.com/-ZiV7JluU9aA/T-gyfVeQHQI/AAAAAAAAAlM/yjheaBWt1Hs/s640/cukier1.jpg)
Płatki oczyszczamy z białym końcówek i w moździerzu ucieramy je na gładką masę, można to trochę przyspieszyć, dodając niewielką ilość cukru. Gdy płatki są już utarte, przekładamy je do dużej miski, dodajemy cukier i lekko rozcieramy aż się równomiernie zabarwi.
Tak przygotowany cukier przesypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i suszymy. Wysuszony cukier przesypujemy do słoika i szczelnie zamykamy.
Można dodawać go do deserów, do herbaty lub posypywać nim ciasteczka.
Wspaniały przepis, zapisuję! 🙂
Czy róża, której użyjemy do zrobienia cukru, dżemu czy nalewki powinna być dzika lub ogrodowa czy też nadają się kwiaty kupowane w kwiaciarni?
Pozdrawiam Agata
Najlepiej, żeby to byla dzika róża, ponieważ ma ona o wiele bardziej intensywny aromat, niż taka ogrodowa. Polecam różę pomarszczoną, zbieraną daleko od ulicy i drogi. Kwiaty z kwiaciarni w żadnym razie się nie nadają, ponieważ są pełne chemii i mogłyby nam zaszkodzić.
Pozdrawiam serdecznie,
Eliza
super pomysł 🙂