Moja miłość do kwiatów trwa i wypróbowuję kolejne kwiatowe możliwości. Tym razem zrobiłam
dżem truskawkowy z kwiatami czarnego bzu z przepisu
Bei. Wyszło bardzo smacznie, bez nadaje dżemowi ciekawy smak i delikatny aromat.
W ostatnim czasie zrobiłam także syrop i nastawiłam nalewkę bzową, efekty wkrótce na blogu. Póki co, mam trochę już dość tych białych i intensywnie pachnących kwiatuszków, dlatego z placków bzowych już zrezygnowałam. Co za dużo, to niezdrowo.
Z proporcji niżej podanych wyszedł mi jeden słoiczek dżemu. Nie dodawałam do niego pektyn, ponieważ był gęsty i przeznaczony do bieżącego spożycia.
![[Tags] d%C5%BCem4 Dżem truskawkowy z kwiatami czarnego bzu](https://4.bp.blogspot.com/-S4WFZZR1XMs/T9Yekvaig7I/AAAAAAAAAi0/n9uOGN0XYy4/s640/d%C5%BCem4.jpg)
Składniki
500 g truskawek
200 g cukru
pół opakowania pektyny (nie dawałam, dżem był gęsty)
3-4 baldachy bzu czarnego
1 łyżka soku z cytryny
skórka starta z 1/2 cytryny
![[Tags] d%C5%BCem4 Dżem truskawkowy z kwiatami czarnego bzu](https://4.bp.blogspot.com/-wKhlSq1r0CU/T9YesE3NX2I/AAAAAAAAAi8/VWQPItP66Oo/s640/bez.jpg)
Truskawki opłukać, obrać i pokroić na kawałki. Następnie przełożyć do garnka i zasypać cukrem wymieszanym ze skórką cytrynową. Kiedy owoce puszczą sok, dodać sok z cytryny oraz baldachy czarnego bzu (warto ułożyć je w specjalnym woreczku do gotowania). Gotować do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Wyłowić kwiaty bzu i dodać pektynę. Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoików i zakręcić.
![[Tags] d%C5%BCem4 Dżem truskawkowy z kwiatami czarnego bzu](https://1.bp.blogspot.com/-yujsYy5UvVc/T9Yf-BinS_I/AAAAAAAAAjM/nUCmTNSgIpg/s640/d%C5%BCem.jpg)
Smacznego!
I dobre źródła 😀
A widzisz, dopiero teraz dopatrzyłam się, że to tak naprawdę Twój przepis a nie Bei 🙂 Ale tak czy siak cieszę się, że go znalazłam, bo bardzo mi posmakował! 🙂