Kotlety mielone z krakersami

Na dzisiejszy obiad zrobiłam kotlety mielone, które zamiast bułki mają w sobie krakersy i dość dużą ilość ziół. Robi się je prosto i szybko. Mięso było puszyste w środku i wyraziste. Kotlety mielone z krakersami polecam z tłuczonymi ziemniakami lub kaszą i sałatką z ogórka kwaszonego i cebuli.
kotlety Kotlety mielone z krakersami
Składniki
500 g mięsa mielonego wieprzowego
4 gałązki rozmarynu
2 gałązki pietruszki
2 gałązki cząbru
1 ząbek czosnku
1/2 małej cebulki 
2 łyżeczki musztardy Dijon
20 krakersów
1 jajko
sól i pieprz do smaku
bułka tarta
oliwa do smażenia
kotlety Kotlety mielone z krakersami
Drobno siekamy gałązki rozmarynu, pietruszki i cząbru. Jeżeli zioła są młode i mają miękkie łodyżki to kroimy je wraz z nimi. Dodajemy pokruszone w ręce krakersy, mięso, musztardę, jajko, sprasowany czosnek i drobno posiekaną cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie zagniatamy za pomocą dłoni.
Dobrze wymieszane mięso nabieramy w dłoń i formujemy kotlety, powinny mieć owalny kształt i być lekko spłaszczone. Trzeba pamiętać o tym, że kotlety podczas smażenia wytopią się i będą mniejsze niż te, które uformowaliśmy. Następnie obtaczamy je w bułce tartej i górę nacinamy skośnie w 3 miejscach.
Tak przygotowane kotlety smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu przez kilka minut aż będą rumiane. Dość często obracamy je, aby uniknąć w środku różowego i niedosmażonego mięsa.
kotlety Kotlety mielone z krakersami
Smacznego!

kotlety Kotlety mielone z krakersami

(Visited 785 times, 1 visits today)


0 thoughts on “Kotlety mielone z krakersami”

  • Witam.Dla mnie bomba.Robiłem różne mielone: z kukurydzą,pieczarkami,suszonymi pomidorami itd.,ale z krakersami jeszcze nigdy,na pewno zrobię.Osobiście,żeby uzyskać soczystość mielonych,dodaję 1-2 łyżki kwaśnej śmietany 18%.Kotlety smażę na niezbyt dużym ogniu,przewracam tylko raz i wkładam do nagrzanego piekarnika na 5-8 minut,żeby doszły w środku.Pozdrawiam Christopher.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *