Kruche ciasto z porzeczkową bezą
Składniki
Ciasto
350 g mąki krupczatki
30 g zmielonych migdałów
100 g cukru
200 g masła
1 łyżka śmeitany 18%
2 żółtka
Bezowa porzeczkowa
3 białka o temp. pokojowej
5 łyżek cukru pudru
300 g porzeczek
szczypta soli
Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego wkładamy mąkę, migdały, cukier, masło pokrojone na kawałki, śmietanę i żółtka. Łączymy składniki 30s/obr.5. Formujemy z ciasta kulę. Zawijamy ją w folię i chowamy do lodówki na około godzinę. Wysmarowaną masłem formę do tarty wylepiamy schłodzonym ciastem. Pieczemy ok. 15-20 minut w nagrzanym do 200’C piekarniku aż ciasto zarumieni się. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy je do ostygnięcia.
W międzyczasie przygotowujemy bezę. Do idealnie czystego i suchego naczynia miksującego wlewamy białka. Zakładamy motylek i ubijamy pianę 4min/obr.4. Gdy tylko piana stanie się sztywna, zaczynamy powoli dosypywać do naczynia cukier (nie przerywając ubijania). Gdy piana będzie gotowa, dokładamy obrane porzeczki i delikatnie mieszamy za pomocą kopystki. Bezę wylewamy na podpieczone ciasto i wkładamy do nagrzanego do 150’C piekarnika na ok. 40 minut. Wyjmujemy, gdy górna warstwa bezy zbrązowieje.
Smacznego!
Niech tylko pojawią się porzeczki, a biorę się za ten przepis! 🙂