Kruche ciasto z porzeczkową bezą

Kupiłam wczoraj piękne i aromatyczne czerwone porzeczki. Nie jadłam ich całe wieki, więc z przyjemnością  nadrobiłam zaległości. Z nadprogramowej ilości owoców zrobiłam kruche ciasto porzeczkowe z bezą. Jest kwaskowe i świetnie smakuje do herbaty czy kompotu. Mi bardzo smakowało posypane cukrem pudrem.

 

beza Kruche ciasto z porzeczkową bezą
Składniki
Ciasto
350 g mąki krupczatki
30 g zmielonych migdałów
100 g cukru
200 g masła
1 łyżka śmeitany 18%
2 żółtka
Bezowa porzeczkowa
3 białka o temp. pokojowej
5 łyżek cukru pudru
300 g porzeczek
szczypta soli 

 

beza Kruche ciasto z porzeczkową bezą
Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy i formujemy z nich kulę. Zawijamy w folię i chowamy do lodówki na ok. godzinę. Wysmarowaną masłem formę do tarty wylepiamy schłodzonym ciastem. Pieczemy ok. 15-20 minut w nagrzanym do 200’C piekarniku aż ciasto zarumieni się. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy je do ostygnięcia.
 
W międzyczasie przygotowujemy bezę. Białka z solą ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy z cukier. Gdy piana będzie gotowa, dokładamy obrane porzeczki i delikatnie mieszamy. Bezę wylewamy na podpieczone ciasto i wkładamy do nagrzanego do 150’C piekarnika na ok. 40 minut. Wyjmujemy, gdy górna warstwa bezy zbrązowieje.
 beza Kruche ciasto z porzeczkową bezą

 

Przepis na Thermomix

Do naczynia miksującego wkładamy mąkę, migdały, cukier, masło pokrojone na kawałki, śmietanę i żółtka. Łączymy składniki 30s/obr.5. Formujemy z ciasta kulę. Zawijamy ją w folię i chowamy do lodówki na około godzinę. Wysmarowaną masłem formę do tarty wylepiamy schłodzonym ciastem. Pieczemy ok. 15-20 minut w nagrzanym do 200’C piekarniku aż ciasto zarumieni się. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy je do ostygnięcia.

W międzyczasie przygotowujemy bezę. Do idealnie czystego i suchego naczynia miksującego wlewamy białka. Zakładamy motylek i ubijamy pianę 4min/obr.4. Gdy tylko piana stanie się sztywna, zaczynamy powoli dosypywać do naczynia cukier (nie przerywając ubijania). Gdy piana będzie gotowa, dokładamy obrane porzeczki i delikatnie mieszamy za pomocą kopystki. Bezę wylewamy na podpieczone ciasto i wkładamy do nagrzanego do 150’C piekarnika na ok. 40 minut. Wyjmujemy, gdy górna warstwa bezy zbrązowieje.

 

Smacznego!

beza Kruche ciasto z porzeczkową bezą

(Visited 1 564 times, 1 visits today)


0 thoughts on “Kruche ciasto z porzeczkową bezą”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *