Do tej pory rzadko jadłam ryby, bo moje umiejętności kończyły się na morszczuku w panierce z bułki tartej i smażonym na oleju. A ryby niby takie zdrowe, potrzebne i w ogóle. Powoli, małymi kroczkami wprowadzam do mojego repertuaru nowe przepisy i za każdym razem rybka smakuje mi bardziej a jej przyrządzenie przestaje być czarną magią.
Tym razem zainspirowałam się przepisem
Zosi na pieczonego
łososia z rozmarynem w sosie miętowo-cytrynowym. To bardzo smaczna i lekka propozycja. Ryba jest mięciutka i soczysta. Następnym razem trochę mocniej przyrumienię pod grillem samą górę, ale bez tego też było bardzo dobre.
![[Tags] %C5%82oso%C5%9B Łosoś z rozmarynem w sosie miętowo-cytrynowym](https://2.bp.blogspot.com/-eLOjGYFFOhQ/T8h0yCHazjI/AAAAAAAAAhc/B_bsvxMlwVc/s640/%C5%82oso%C5%9B.jpg)
Składnik
Łosoś
2 płaty łososia
2 ząbki czosnku
1 duża gałązka rozmarynu
sok z 1/4 cytryny
1,5 łyżeczki oliwy z oliwek
sól i pieprz
Sos miętowo-cytrynowy
3 łyżki jogurtu greckiego
1 ząbek czosnku
7-10 listków mięty
1/2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka oliwy
sól
![[Tags] %C5%82oso%C5%9B Łosoś z rozmarynem w sosie miętowo-cytrynowym](https://3.bp.blogspot.com/-rBvoeUxUZQo/T8h1kwvIbgI/AAAAAAAAAhk/6PoiUrSd7pE/s640/%C5%82oso%C5%9B1.jpg)
Łososia myjemy i układamy w naczyniu żaroodpornym skórą do dołu. Nacieramy go startym czosnkiem i solą, posypujemy posiekanym rozmarynem i świeżo zmielonym pieprzem. Skrapiamy cytryną i oliwą. Pieczemy ok 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180’C. Na ostatnie 5-7 minut możemy włączyć opcję grill.
Do miseczki przekładamy jogurt, dodajemy starty czosnek i porwane na kawałki listki mięty, mieszamy z oliwą, sokiem z cytryny i doprawiamy solą do smaku.
Upieczony łosoś bardzo dobrze komponuje się z fasolką szparagową. Moja niestety trochę się rozgotowała, bo wyjątkowo długo gotowałam młode ziemniaki i trochę zapomniałam o fasolce.
Łososia układamy na warzywach, polewamy sosem i dekorujemy listkami mięty lub koperkiem. Podajemy z ćwiartką cytryny na talerzu.
Smacznego!