Jeżeli chodzi o młode ziemniaki to moim zdecydowanym faworytem są ziemniaki ugotowane w mundurkach, z masłem i koperkiem, podane z jajkiem sadzonym i kefirem. Taki obiad mogłabym jeść praktycznie przez całe lato. Za bardzo jednak lubię kombinować w kuchni, żeby zadowolić się tym jednym daniem. Dziś zrobiłam młode ziemniaczki zapieczone w boczku. To prosty i szybki sposób, żeby nadać zupełnie nowy wyraz pospolitym kartoflom.
![[Tags] ziemniaki Młode ziemniaki zapiekane w boczku](https://1.bp.blogspot.com/-IKijiwaN4t8/T-DWlEnzPoI/AAAAAAAAAkk/n42r2ARACdM/s640/ziemniaki.jpg)
Składniki
12-15 niedużych młodych ziemniaków
1 paczka boczku wędzonego
2-3 łyżki musztardy rosyjskiej
pieprz
gałązka rozmarynu
![[Tags] ziemniaki Młode ziemniaki zapiekane w boczku](https://4.bp.blogspot.com/-DYgIlFSvK5Y/T-Dai-rsQZI/AAAAAAAAAkw/vb3ZC2q5jI4/s640/ziemniaki1.jpg)
Ziemniaki myjemy pod bieżącą wodą i delikatnie szorujemy szczotką, jeżeli mają delikatną skórkę, wystarczy wyczyścić. Plasterki boczku kroimy na połowy. Ziemniaki smarujemy musztardą, posypujemy pieprzem, listkami rozmarynu i zawijamy w boczek. Tak przygotowane ziemniaki układamy na blasze, posmarowanej niewielką ilością oliwy.
Pieczemy w nagrzanym do 190’C piekarniku ok 25-35 minut. Podajemy z jogurtowym sosem.
Smacznego!
A to żabka, która towarzyszyła mi podczas fotografowania kwiatów w weekend.
![[Tags] ziemniaki Młode ziemniaki zapiekane w boczku](https://2.bp.blogspot.com/-bssz_6BSvsI/T-DbWcFdGlI/AAAAAAAAAk4/DJi0lRX77bg/s640/zaba.jpg)