Młode ziemniaki zapiekane w boczku

Jeżeli chodzi o młode ziemniaki to moim zdecydowanym faworytem są ziemniaki ugotowane w mundurkach, z masłem i koperkiem, podane z jajkiem sadzonym i kefirem. Taki obiad mogłabym jeść praktycznie przez całe lato. Za bardzo jednak lubię kombinować w kuchni, żeby zadowolić się tym jednym daniem. Dziś zrobiłam młode ziemniaczki zapieczone w boczku. To prosty i szybki sposób, żeby nadać zupełnie nowy wyraz pospolitym kartoflom.
ziemniaki Młode ziemniaki zapiekane w boczku
Składniki
12-15 niedużych młodych ziemniaków
1 paczka boczku wędzonego
2-3 łyżki musztardy rosyjskiej
pieprz
gałązka rozmarynu
ziemniaki Młode ziemniaki zapiekane w boczku
Ziemniaki myjemy pod bieżącą wodą i delikatnie szorujemy szczotką, jeżeli mają delikatną skórkę, wystarczy wyczyścić. Plasterki boczku kroimy na połowy. Ziemniaki smarujemy musztardą, posypujemy pieprzem, listkami rozmarynu i zawijamy w boczek. Tak przygotowane ziemniaki układamy na blasze, posmarowanej niewielką ilością oliwy.
Pieczemy w nagrzanym do 190’C piekarniku ok 25-35 minut. Podajemy z jogurtowym sosem.
Smacznego!
 
A to żabka, która towarzyszyła mi podczas fotografowania kwiatów w weekend.
ziemniaki Młode ziemniaki zapiekane w boczku

 

ziemniaki Młode ziemniaki zapiekane w boczku

ziemniaki Młode ziemniaki zapiekane w boczku

(Visited 298 times, 1 visits today)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *