Pierogi z jagodami

Weekend spędzony na wsi, świeże powietrze i piękna pogoda, sprawiły, że do Warszawy wróciłam wypoczęta i w dobrym nastroju. Na targu kupiłam świeże warzywa i owoce, szkoda, że nie mam takiego wyboru na co dzień.
Z pierwszych jagód w tym roku zrobiłam pierogi z jagodami. Samej trudno mi się zmobilizować, ale z mamą zawsze pierogowa współpraca nam się dobrze układa. Ja przygotowuję ciasto: zagniatam, wałkuję i wykrawam kółka, a mama zalepia i gotuje pierogi.
Zjedliśmy je z ogromną przyjemnością, żałowaliśmy jedynie, że jest ich tak mało.
pierogi Pierogi z jagodami
Składniki
Ciasto (ok. 50 sztuk)
1/2 kg mąki pszennej
1 jajko
ok. 1 szklanki wody
 
Nadzienie
1/2 litra jagód
3 łyżki cukru
1 czubata łyżka mąki

 

Woda do gotowania
2 litry wody
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka cukru
1 łyżka oliwy 
pierogi Pierogi z jagodami
Przesiewamy mąkę, robimy dołek i w środek wbijamy jajko, zaczynamy wyrabiać ciasto, stopniowo dodając wodę. Wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto wykładamy na blat, przykrywamy miską i odstawiamy na 15-30 minut. Na oprószonym mąką blacie wałkujemy ciasto na cienki ok. 1mm placek. Szklanką, lub innym okrągłym naczyniem (najlepiej z gładkim i cienkim brzegiem) wycinamy kółka.
W miseczce mieszamy jagody z cukrem i mąką i tak przygotowany farsz nakładamy łyżeczką na wycięte koła i zalepiamy pierogi.
Pierogi gotujemy partiami we wrzącej wodzie. doprawionej 1/2 łyżeczką soli i łyżką cukru i łyżką oleju. Wyławiamy ok 7 minut od wypłynięcia. Przelewamy zimną wodą.
Podajemy polane śmietaną z cukrem. W wersji light można podać z jogurtem naturalnym.
pierogi Pierogi z jagodami
Przepis na Thermomix

Do naczynia miksującego wkładamy mąkę, jajko i wodę i wyrabiamy ciasto 1,5min/Interwał.Ciasto wykładamy na blat, przykrywamy miską i odstawiamy na 15-30 minut. Na oprószonym mąką blacie wałkujemy ciasto na cienki około 1 mm placek. Szklanką, lub innym okrągłym naczyniem (najlepiej z gładkim i cienkim brzegiem) wycinamy kółka.

W miseczce mieszamy jagody z cukrem i mąką i tak przygotowany farsz nakładamy łyżeczką na wycięte koła i zalepiamy pierogi.
Pierogi gotujemy partiami we wrzącej wodzie. doprawionej 1/2 łyżeczką soli i łyżką cukru i łyżką oleju. Wyławiamy ok 7 minut od wypłynięcia. Przelewamy zimną wodą.
Podajemy polane śmietaną z cukrem. W wersji light można podać z jogurtem naturalnym.

Smacznego!
pierogi Pierogi z jagodami pierogi Pierogi z jagodami

pierogi Pierogi z jagodami

(Visited 413 times, 1 visits today)


0 thoughts on “Pierogi z jagodami”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *