Pierogi z jagodami
Z pierwszych jagód w tym roku zrobiłam pierogi z jagodami. Samej trudno mi się zmobilizować, ale z mamą zawsze pierogowa współpraca nam się dobrze układa. Ja przygotowuję ciasto: zagniatam, wałkuję i wykrawam kółka, a mama zalepia i gotuje pierogi.
Zjedliśmy je z ogromną przyjemnością, żałowaliśmy jedynie, że jest ich tak mało.
Składniki
Ciasto (ok. 50 sztuk)
1/2 kg mąki pszennej
1 jajko
ok. 1 szklanki wody
Nadzienie
1/2 litra jagód
3 łyżki cukru
1 czubata łyżka mąki
Woda do gotowania
2 litry wody
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka cukru
1 łyżka oliwy
Podajemy polane śmietaną z cukrem. W wersji light można podać z jogurtem naturalnym.
Do naczynia miksującego wkładamy mąkę, jajko i wodę i wyrabiamy ciasto 1,5min/Interwał.Ciasto wykładamy na blat, przykrywamy miską i odstawiamy na 15-30 minut. Na oprószonym mąką blacie wałkujemy ciasto na cienki około 1 mm placek. Szklanką, lub innym okrągłym naczyniem (najlepiej z gładkim i cienkim brzegiem) wycinamy kółka.
W miseczce mieszamy jagody z cukrem i mąką i tak przygotowany farsz nakładamy łyżeczką na wycięte koła i zalepiamy pierogi.
Pierogi gotujemy partiami we wrzącej wodzie. doprawionej 1/2 łyżeczką soli i łyżką cukru i łyżką oleju. Wyławiamy ok 7 minut od wypłynięcia. Przelewamy zimną wodą.
Podajemy polane śmietaną z cukrem. W wersji light można podać z jogurtem naturalnym.
a ja planuję jutro zrobić włąśnie pierogi z jagodami, Zaczął się sezon na jagody,,,, pychota