Tosty z zielonym pesto i serem

W weekend lubię zjeść ciepłe śniadanie: tosty, chleb smażony w jajku, parówki z serem czy gotowane jajka. To taki czas, kiedy nie trzeba się spieszyć i można delektować się wspólnym posiłkiem, bo na co dzień niestety śniadania jadam sama i wtedy nie smakują mi tak bardzo. Dziś proponuję tosty z zielonym pesto i serem obtaczane w jajku i podawane na gorąco, ze wspaniale ciągnącym się serem. Do tego sałatka z pomidorów, herbata z cytryną i już nic więcej do szczęścia mi nie potrzeba. 

Inne pomysły na tosty:
Tosty francuskie z borówkami i porzeczką
Tosty francuskie ze szpinakiem i mozarellą
Tosty z mozzarellą, suszonymi pomidorami i bazylią
Tosty ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

tosty Tosty z zielonym pesto i serem
Składniki
chleb tostowy (okrojony ze skórki)
ser żółty
1 jajko
mleko
sól i pieprz
zielone pesto
olej do smażenia
 
Składniki na pesto
krzaczek bazylii
ok. 1/3 szklanki oliwy z oliwek
2 duże ząbki czosnku
5-7 orzechów włoskich
2 łyżki startego parmezanu lub innego twardego sera
tosty Tosty z zielonym pesto i serem
Pesto:
Do blendera wrzucamy oberwane listki bazylii (jeżeli gałązki są miękkie, także możemy je wykorzystać), czosnek, orzechy, ser i wlewamy oliwę. Całość rozdrabniamy do uzyskania w miarę gładkiej masy.

Tosty:

Tosty pozbawiamy skórek i obficie smarujemy pesto, układamy pokrojony w plasterki ser żółty. Jeżeli ktoś lubi, można dodać też szynkę. Tosty składamy i kroimy po przekątnej, tak aby uzyskać dwa trójkąty.
W miseczce albo głębokim talerzu rozmącamy jajko i dolewamy 1/4 szklanki mleka, dodajemy trochę soli i pieprzu. Dokładnie mieszamy i obtaczamy tosty w jajku.
Smażymy obustronnie na rozgrzanym oleju a następnie przykrywamy, żeby ser się rozpuścił. Podajemy lekko posolone z sałatką np. z pomidorów.
Smacznego!

 

 

tosty Tosty z zielonym pesto i serem tosty Tosty z zielonym pesto i serem

tosty Tosty z zielonym pesto i serem

(Visited 3 992 times, 1 visits today)


0 thoughts on “Tosty z zielonym pesto i serem”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *