W weekend lubię zjeść ciepłe śniadanie:
tosty,
chleb smażony w jajku, parówki z serem czy gotowane jajka. To taki czas, kiedy nie trzeba się spieszyć i można delektować się wspólnym posiłkiem, bo na co dzień niestety śniadania jadam sama i wtedy nie smakują mi tak bardzo. Dziś proponuję
tosty z zielonym pesto i serem obtaczane w jajku i podawane na gorąco, ze wspaniale ciągnącym się serem. Do tego sałatka z pomidorów, herbata z cytryną i już nic więcej do szczęścia mi nie potrzeba.
Inne pomysły na tosty:
– Tosty francuskie z borówkami i porzeczką
– Tosty francuskie ze szpinakiem i mozarellą
– Tosty z mozzarellą, suszonymi pomidorami i bazylią
– Tosty ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
![[Tags] tosty Tosty z zielonym pesto i serem](https://2.bp.blogspot.com/-xiCL3gI73pY/T8sh08-ENjI/AAAAAAAAAhw/oyJJDW0pID4/s640/tosty.jpg)
Składniki
chleb tostowy (okrojony ze skórki)
ser żółty
1 jajko
mleko
sól i pieprz
zielone pesto
olej do smażenia
Składniki na pesto
krzaczek bazylii
ok. 1/3 szklanki oliwy z oliwek
2 duże ząbki czosnku
5-7 orzechów włoskich
2 łyżki startego parmezanu lub innego twardego sera
![[Tags] tosty Tosty z zielonym pesto i serem](https://4.bp.blogspot.com/-pOL2sV_jqus/T8sjtgAiQzI/AAAAAAAAAiA/r_b3_Pdo8_E/s640/pesto.jpg)
Pesto:
Do blendera wrzucamy oberwane listki bazylii (jeżeli gałązki są miękkie, także możemy je wykorzystać), czosnek, orzechy, ser i wlewamy oliwę. Całość rozdrabniamy do uzyskania w miarę gładkiej masy.
Tosty pozbawiamy skórek i obficie smarujemy pesto, układamy pokrojony w plasterki ser żółty. Jeżeli ktoś lubi, można dodać też szynkę. Tosty składamy i kroimy po przekątnej, tak aby uzyskać dwa trójkąty.
W miseczce albo głębokim talerzu rozmącamy jajko i dolewamy 1/4 szklanki mleka, dodajemy trochę soli i pieprzu. Dokładnie mieszamy i obtaczamy tosty w jajku.
Smażymy obustronnie na rozgrzanym oleju a następnie przykrywamy, żeby ser się rozpuścił. Podajemy lekko posolone z sałatką np. z pomidorów.
Smacznego!
wygladaja smakowicie :))
zrobiłam, pyszne!
Bardzo się cieszę, że Ci smakowało 🙂