Ciasto ucierane z nektarynkami

Brzoskwinie i nektarynki to jedne z moich ulubionych owoców, słodkie i soczyste smakują mi zarówno same, jak i w cieście.
Przepis ten znalazłam u Agaty, podmieniłam jedynie brzoskwinie na nektarynki i kardamon na cukier cynamonowy. Ciasto ucierane z nektarynkami robi się bardzo szybko, pół godziny pieczenia, kilka minut studzenia i gotowe.
Jest dość słodkie, ja następnym razem nieco je odsłodzę, ale w połączeniu z mrożoną herbatą smakuje pysznie.
 
brzosk Ciasto ucierane z nektarynkami
Składniki
1/2 szklanki masła
3/4 szklanki cukru 
(następnym razem dam odrobinę mniej)
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 jajka
5-6 nektarynek (dałam 4 i było za mało)
2 łyżki cukru cynamonowego
brzosk Ciasto ucierane z nektarynkami
Masło ucieramy z cukrem i solą na gładką masę, stopniowo dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i jajka, cały czas ucierając. Ciasto przelewamy do formy (ok. 20cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy pokrojone w cząstki owoce i posypujemy górę cukrem cynamonowym.
brzosk Ciasto ucierane z nektarynkami
Ciasto pieczemy ok. 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180’C. Patyczkiem sprawdzamy czy się upiekło, jeżeli patyczek będzie suchy, jest gotowe.
Smacznego!
brzosk Ciasto ucierane z nektarynkami brzosk Ciasto ucierane z nektarynkami brzosk Ciasto ucierane z nektarynkami

brzosk Ciasto ucierane z nektarynkami

(Visited 179 times, 1 visits today)


0 thoughts on “Ciasto ucierane z nektarynkami”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *