Brzoskwinie i nektarynki to jedne z moich ulubionych owoców, słodkie i soczyste smakują mi zarówno same, jak i w cieście.
Przepis ten znalazłam u
Agaty, podmieniłam jedynie brzoskwinie na nektarynki i kardamon na cukier cynamonowy.
Ciasto ucierane z nektarynkami robi się bardzo szybko, pół godziny pieczenia, kilka minut studzenia i gotowe.
Jest dość słodkie, ja następnym razem nieco je odsłodzę, ale w połączeniu z mrożoną herbatą smakuje pysznie.
![[Tags] brzosk Ciasto ucierane z nektarynkami](https://1.bp.blogspot.com/-r7733n6B3eE/UBeE4p_r4HI/AAAAAAAAA-s/_huErwIGjWw/s640/brzosk.jpg)
Składniki
1/2 szklanki masła
3/4 szklanki cukru
(następnym razem dam odrobinę mniej)
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 jajka
5-6 nektarynek (dałam 4 i było za mało)
![[Tags] brzosk Ciasto ucierane z nektarynkami](https://3.bp.blogspot.com/-x7Gbsu94mnc/UBeFrvLymyI/AAAAAAAAA_E/Lh0niMY43jQ/s640/brzosk3.jpg)
Masło ucieramy z cukrem i solą na gładką masę, stopniowo dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i jajka, cały czas ucierając. Ciasto przelewamy do formy (ok. 20cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy pokrojone w cząstki owoce i posypujemy górę
cukrem cynamonowym.
![[Tags] brzosk Ciasto ucierane z nektarynkami](https://4.bp.blogspot.com/-aZSfXPVaQOU/UBeFEMFWL_I/AAAAAAAAA-0/XkCo2kLabb4/s640/brzosk1.jpg)
Ciasto pieczemy ok. 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180’C. Patyczkiem sprawdzamy czy się upiekło, jeżeli patyczek będzie suchy, jest gotowe.
Smacznego!
Świetnie wygląda 🙂
Już wiem, że bardzo by mi zasmakowało. 🙂
Wygląda przepysznie, jak w domu ;).
Michalina, mi się właśnie kojarzy z takim domowym, babcinym ciastem 🙂
Pyszna propozycja!
ciasto wygląda super! ja ogólnie preferuje ciasta ucierane:)
Kam, ja w sumie też najbardziej lubię takie ciasta i kiedyś bardzo często je piekłam, nie wiem co się stało, że tak zaniedbałam ten rodzaj wypieków. Trzeba będzie nadrobić zaległości 🙂
Piękne ciacho, ja ostatnio piekłam z brzoskwiniami i w sumie nie mogłam znaleźć odpowiedniego ciasta by dopasować do owoców, namieszałam sama i miałam zakalec a nie ciasto 😉 Następnym razem wykorzystam ten przepis 🙂
Brzoskwinie , morele , nektarynki uwielbiam świeże i w ciastach .Czytałam ostatnio o cudownych właściwościach pestek z tych owoców .
Narobiłaś mi apetytu , chyba zrobię szybko takie ciasto ale bez proszku do pieczenia , będzie to raczej tarta 🙂
Śliczny talerzyk 🙂
mmm widzę, że nie jestem jedyną fanką tych owoców 🙂
Na jakieś ciacho z nektrynką/brzoskwinią mam ogromną ochotę. Twoje wygląda niesamowicie apetycznie 🙂
Catarzyno, tarta z brzoskwiniami czy morelami to cudo 🙂
Jesteś niesamowita Elizo!
Jeszcze nigdy nie jadłam, a nawet chyba nie słyszałam o cieście z nektarynkami, bo z brzoskwiniami i morelami, to owszem, ale nektarynki w cieście to dla mnie absolutna nowość. Lubię takie miłe i smakowite zaskoczenia 🙂
Serdecznie pozdrawiam,
Edith
Edith, niezmiernie mi miło 🙂 Ja bardzo lubię nektarynki, chyba nawet bardziej od brzoskwiń i stąd takie połączenie.
Fajny domowy placek 🙂
moja też miało ostatnio nektarynki :)) więc wiem, że i Twoje jest smaczne 🙂
ps. ale te talerzyki to super są!
Podoba mi się, szczególnie dlatego, że raczej nie wykorzystuję nektarynek do wypieków, więc czas najwyższy im dać szansę i zrobić z nimi ciasto 🙂
Świetny pomysł. Zawsze bardziej wolałam jeść nektarynki niż brzoskwinie. Pomysl wsadzenia ich do ciasta jest jak najbardziej trafiony 😉
Pozdrawiam i zapraszam do siebie
Kasiu, mi te talerzyki też szalenie się podobają 🙂
burczymiwbrzuchy i MartynaCia, nektarynki w cieście naprawdę świetnie się sprawdzają 🙂