Confit czosnkowe

Lubicie czosnek? Ja go dorzucam wszędzie, gdzie się da. Sprawdza się zarówno jako dodatek do masła, kanapek, do różnego rodzaju mięs, szpinaku, sosów, oliwy… praktycznie do wszystkich wytrawnych dań. Bardzo lubię jego ostry i wyraźny smak. Najchętniej kupuję czosnek polski w małych główkach. Jest o wiele bardziej aromatyczny od jego chińskich odpowiedników.
Jakiś czas temu podpatrzyłam u Pistachio przepis na czosnek duszony w oliwie. Świetnie smakuje w połączeniu z chrupiącą bagietką, czy bruschettą. Tak przygotowany staje się miękki i można nim smarować chleb a oliwa ma intensywny, czosnkowy aromat, idealny do marynowania mięs. Moje confit czosnkowe ma już około miesiąca i bardzo dobrze przechowuje się w ciemnej szafce.
confit Confit czosnkowe
Składniki
3 główki czosnku
2 gałązki świeżego rozmarynu
2 gałązki świeżego tymianku
15 ziarenek pieprzu
10 g morskiej soli
oliwa z oliwek extra vergine 
confit Confit czosnkowe
Czosnek rozdzielamy na ząbki, pozostawiając pojedynczą warstwę łupinki. Wkładamy go do niewielkiego rondelka, dokładamy rozmaryn, tymianek, sól i ziarnka pieprzu. Całość zalewamy oliwą tak, aby zakryła ona czosnek. Dusimy ok. 40-60 minut do miękkości czosnku i wszystkie składniki przekładamy do słoika. Confit czosnkowe przechowujemy w lodówce lub w ciemnym miejscu.
confit Confit czosnkowe

Smacznego!

confit Confit czosnkowe confit Confit czosnkowe confit Confit czosnkowe

confit Confit czosnkowe

(Visited 1 781 times, 1 visits today)


0 thoughts on “Confit czosnkowe”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *