Deser owocowy z karmelizowanym cukrem

Deser ten zainspirowany jest propozycją Izki. Ja go jeszcze uprościłam i wyszło coś absolutnie bajecznego! Jestem zachwycona smakiem deseru owocowego z karmelizowanym cukrem i jego prostotą wykonania. Obawiam się, że przez najbliższe kilka dni będę robić go codziennie.
Wyobraźcie sobie, na dole pyszne i słodkie owoce, w środku jogurtowa chmurka o waniliowym aromacie a na górze chrupiąca, złocista i słodka skorupka żywcem wyjęta creme brulee.
creme Deser owocowy z karmelizowanym cukrem
Składniki
 (na 2 porcje)
2 łyżki jagód
2 łyżki malin
1 nektarynka (obrana)
6 łyżek jogurtu greckiego
1 łyżeczka cukru brązowego (do jogurtu)
1 łyżeczka esencji waniliowej
4 łyżeczki cukru brązowego (do karmelizowania)
creme Deser owocowy z karmelizowanym cukrem
Na dnie żaroodpornego naczynka układamy zmieszane jagody, maliny i pokrojoną na kawałki nektarynkę. W oddzielnym naczynku mieszamy jogurt z cukrem i esencją waniliową i wylewamy go na owoce. Każde naczynko z owocami i jogurtem posypujemy 2 łyżeczkami brązowego cukru i od razu, za pomocą specjalnego palnika do cremu brulee (ja swój kupiłam za 29 zł w E.Leclercu ) karmelizujemy, aż do uzyskania złocistej i chrupiącej skorupki. Deser owocowy z karmelizowanym cukrem podajemy od razu.
Smacznego!
creme Deser owocowy z karmelizowanym cukrem

creme Deser owocowy z karmelizowanym cukrem

(Visited 234 times, 1 visits today)


20 thoughts on “Deser owocowy z karmelizowanym cukrem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *