Co roku, gdy przychodzi sezon na jagody, objadam się pysznymi jagodziankami z kruszonką. Nie ma wtedy dla mnie chyba lepszych ciastek niż pyszne bułeczki z jagodami.
W tym roku zrobiłam małe jagodzianki sama, są pyszne, mają kruszonkę, dużo jagód i niewielki rozmiar, taki akurat na 3-4 gryzy, tak jak lubię.
![[Tags] jagody Jagodzianki z kruszonką](https://4.bp.blogspot.com/-CbEZOoWMhfY/T_RS2ykEnHI/AAAAAAAAAoE/gIvI3O-AXTk/s640/jagody.jpg)
Składniki
Ciasto
2 szklanki mąki pszennej
50 g rozpuszczonego masła
2 duże jajka (lekko ubite)
1/2 szklanki ciepłego mleka
16 g drożdży
4 łyżki cukru
Nadzienie
3/4 szklanki jagód
3 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Kruszonka
1/3 szklanki mąki
2 łyżki miękkiego masła
2 łyżki cukru
jajko do posmarowania jagodzianek
![[Tags] jagody Jagodzianki z kruszonką](https://2.bp.blogspot.com/--RmdOCkQ9-M/T_RTGSiYwrI/AAAAAAAAAoM/lghdGJRq3mk/s640/jagody1.jpg)
Drożdże zasypujemy cukrem i rozpuszczamy w ciepłym mleku, odstawiamy na ok. 15-20 minut, żeby zaczęły pracować. Następnie dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy ze sobą, Ciasto bardzo się lepi, ale lepiej nie dosypywać więcej mąki, żeby nie stało się twarde. Ciasto w ceramicznej misce przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na ok. 10 części. Formujemy z nich kulki (łatwiej będzie lekko natłuszczonymi dłońmi), delikatnie spłaszczamy, nakładamy łyżkę jagód i zalepiamy, zawijając brzegi do środka, następnie układamy jagodzianki łączeniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczkę i odstawiamy na 20 minut.
![[Tags] jagody Jagodzianki z kruszonką](https://1.bp.blogspot.com/-dtA_V3n2vas/T_RTY_bucCI/AAAAAAAAAoU/luzObsyonbs/s640/jagody2.jpg)
Kruszonkę robimy poprzez zagniecenie wszystkich składników w dłoni, gnieciemy tak długo, aż zrobią się okruszki.
Przed pieczeniem bułeczki smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy ok 20-23 minut w piekarniku nagrzanym do 180’C na opcji góra-dół. Jagodzianki z kruszonką studzimy na kuchennej kratce.
Uwielbiam jagodzianki. Przepis zapisany 🙂
Wyglądają mega przepysznie, tak słodko! <3
Dziękuję 🙂 Chyba czas dobrać się do zamrożonych zapasów i zrobić powtórkę 🙂