Jagodzianki z kruszonką

Co roku, gdy przychodzi sezon na jagody, objadam się pysznymi jagodziankami. Nie ma wtedy dla mnie chyba lepszych ciastek niż pyszne bułeczki z jagodami i kruszonką.
W tym roku zrobiłam małe jagodzianki sama, są pyszne, mają i kruszonkę i dużo jagód i niewielki rozmiar, taki akurat na 3-4 gryzy, tak jak lubię. Przepis na nie znalazłam tu.

 

jagody Jagodzianki z kruszonką
Składniki
Ciasto
2 szklanki mąki pszennej
50 g rozpuszczonego masła
2 duże jajka (lekko ubite)
1/2 szklanki ciepłego mleka
16 g drożdży
4 łyżki cukru
Nadzienie
3/4 szklanki jagód
3 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
 
Kruszonka
1/3 szklanki mąki
2 łyżki miękkiego masła
2 łyżki cukru
jajko do posmarowania jagodzianek
jagody Jagodzianki z kruszonką
Drożdże zasypujemy cukrem i rozpuszczamy w ciepłym mleku, odstawiamy na ok. 15-20 minut, żeby zaczęły pracować. Następnie dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy ze sobą, Ciasto bardzo się lepi, ale lepiej nie dosypywać więcej mąki, żeby nie stało się twarde. Ciasto w ceramicznej misce przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na ok. 10 części. Formujemy z nich kulki (łatwiej będzie lekko natłuszczonymi dłońmi), delikatnie spłaszczamy, nakładamy łyżkę jagód i zalepiamy, zawijając brzegi do środka, następnie układamy jagodzianki łączeniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczkę i odstawiamy na 20 minut.
jagody Jagodzianki z kruszonką
Kruszonkę robimy poprzez zagniecenie wszystkich składników w dłoni, gnieciemy tak długo, aż zrobią się okruszki.
Przed pieczeniem bułeczki smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy ok 20-23 minut w piekarniku nagrzanym do 180’C na opcji góra-dół. Studzimy na kuchennej kratce.

jagody Jagodzianki z kruszonką

Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego wkładamy drożdże, mleko i cukier i podgrzewamy 2,5min/37’C/obr.2. Dodajemy masło, mąkę, jajka i wyrabiamy ciasto 3min/Interwał.
Ciasto bardzo się lepi, ale lepiej nie dosypywać więcej mąki, żeby nie stało się twarde. Ciasto w ceramicznej misce przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na ok. 10 części. Formujemy z nich kulki (łatwiej będzie lekko natłuszczonymi dłońmi), delikatnie spłaszczamy, nakładamy łyżkę jagód i zalepiamy, zawijając brzegi do środka, następnie układamy jagodzianki łączeniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczkę i odstawiamy na 20 minut.
W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę. Do czystego i suchego naczynia miksującego wkładamy mąkę, cukier, masło i miksujemy 10s/obr.6. Przed pieczeniem bułeczki smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy ok 20-23 minut w piekarniku nagrzanym do 180’C na opcji góra-dół. Studzimy na kuchennej kratce.
Smacznego!

 

jagody Jagodzianki z kruszonkąjagody Jagodzianki z kruszonkąjagody Jagodzianki z kruszonkąjagody Jagodzianki z kruszonką

jagody Jagodzianki z kruszonką

(Visited 526 times, 4 visits today)


0 thoughts on “Jagodzianki z kruszonką”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *