Muffiny czekoladowe z malinami
Składniki
Suche
250 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
160 g cukru
1/2 łyżeczki sody
2 łyżki kakao do pieczenia
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
1/2 tabliczki białej czekolady
Mokre
250 ml zimnego mleka
1 jajko
100 g rozpuszczonego masła
łyżka rumu
Owoce
1 szklanka malin
Czekoladę kroimy na małe kawałki i łączymy ją z pozostałymi suchymi składnikami. Do oddzielnej miski wlewamy zimne mleko, rum, wbijamy jajko i dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło. Wszystkie płynne składniki mieszamy i przelewamy do miski z suchymi produktami, niezbyt dokładnie mieszamy wszystko trzepaczką lub drewnianą łyżką. Następnie dodajemy maliny i delikatnie łączymy wszystkie składniki i przelewamy do 3/4 wysokości silikonowych foremek wyłożonych papilotkami. Foremki ustawiamy na blasze i wkładamy do nagrzanego do 200’C piekarnika. Muffiny pieczemy ok 15-20 minut. Następnie wyjmujemy z blaszki i studzimy na kuchennej kratce.
Smacznego!
połączenie czekolady i malin w muffince to musi być coś!
Veronico, to naprawdę pyszne połączenie 🙂
Mam pytanie dlaczego ostatnio nie widać pomocnika kuchennego?
już jest 🙂