Oliwa bazyliowa z nutą oregano

Dziś coś dla smakoszy aromatycznej i ziołowej oliwy. Bardzo lubię różne smakowe wersje, dodaję je do sałatek, marynaty do mięsa, czy grzanek. A domowa oliwa jest najlepsza ze wszystkich. Dziś stworzyłam oliwę bazyliową z nutą oregano, a niedługo pojawi się przepis na oliwę czosnkową.
oliwa Oliwa bazyliowa z nutą oregano
Składniki
1 szklanka oliwy z oliwek extra vergine
1,5 szklanki listków bazylii
1/2 szklanki listków oregano
oliwa Oliwa bazyliowa z nutą oregano
Listki ziół i oliwę blendujemy, aż powstanie papka. Następnie przelewamy do rondelka, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 1 minutę.
Przecedzamy za pomocą gazy lub filtra do kawy i klarowną oliwę przelewamy do niewielkiej buteleczki. Przechowujemy w ciemnym miejscu np. w szafce lub w lodówce.
Przepis na Thermomix
Listki ziół i oliwę wkładamy do naczynia miksującego. Miksujemy 10s/obr.8. Następnie gotujemy 4min./obr.2/100’C. Oliwę przecedzamy za pomocą gazy lub filtra do kawy i klarowną przelewamy do niewielkiej buteleczki. Oliwę bazyliową z nutą oregano przechowujemy w ciemnym miejscu np. w szafce lub w lodówce.
Smacznego!
oliwa Oliwa bazyliowa z nutą oregano oliwa Oliwa bazyliowa z nutą oregano oliwa Oliwa bazyliowa z nutą oregano

oliwa Oliwa bazyliowa z nutą oregano

(Visited 850 times, 1 visits today)


0 thoughts on “Oliwa bazyliowa z nutą oregano”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *