Dżem jagodowy i podsumowanie sezonu

Tym wpisem żegnam już sezon jagodowy, zaowocował różnymi pysznymi deserami, więc mam poczucie, że dobrze go wykorzystałam. Zapraszam na dżem jagodowy i małe podsumowanie wszystkich tegorocznych jagodowych przepisów.
 
Składniki (przepis stąd)
2 litry jagód (ok. 1 kg)
1/2 kg cukru
1/4 szklanki wody
dzem Dżem jagodowy i podsumowanie sezonu
Jagody myjemy i osuszamy na durszlaku.  Przekładamy je do garnka z grubym dnem, przysypujemy cukrem i podlewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 30 minut, aż część soku odparuje.
Gorący dżem przelewamy do wyparzonych słoików, mocno zakręcamy i pasteryzujemy ok. 20 minut.
Smacznego!
A oto jagodowe podsumowanie sezonu 2012:
Pierogi z jagodami
dzem Dżem jagodowy i podsumowanie sezonu
Jagodzianki z kruszonką

 

dzem Dżem jagodowy i podsumowanie sezonu

 

Lekki deser jagodowo-poziomkowy
dzem Dżem jagodowy i podsumowanie sezonu

 

Granita melonowo-jagodowa

 

dzem Dżem jagodowy i podsumowanie sezonu
Tarta jagodowa z polewą czekoladową

 

dzem Dżem jagodowy i podsumowanie sezonu

 

Deser owocowy z karmelizowanym cukrem

 

dzem Dżem jagodowy i podsumowanie sezonu

 

Tartaletki z jagodami i białą czekoladą
dzem Dżem jagodowy i podsumowanie sezonu

 

 

Muffiny kukurydziane z jagodami
dzem Dżem jagodowy i podsumowanie sezonu

dzem Dżem jagodowy i podsumowanie sezonu

(Visited 446 times, 1 visits today)


0 thoughts on “Dżem jagodowy i podsumowanie sezonu”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *