Tym wpisem żegnam już sezon jagodowy, zaowocował różnymi pysznymi deserami, więc mam poczucie, że dobrze go wykorzystałam. Zapraszam na dżem jagodowy i małe podsumowanie wszystkich tegorocznych jagodowych przepisów.
Składniki
2 litry jagód (ok. 1 kg)
1/2 kg cukru
1/4 szklanki wody
Jagody myjemy i osuszamy na durszlaku. Przekładamy je do garnka z grubym dnem, przysypujemy cukrem i podlewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 30 minut, aż część soku odparuje.
Gorący dżem przelewamy do wyparzonych słoików, mocno zakręcamy i pasteryzujemy ok. 20 minut.
Smacznego!
A oto jagodowe podsumowanie sezonu 2012:
![[Tags] dzem Dżem jagodowy](//assets.pinterest.com/images/pidgets/pinit_fg_en_rect_red_28.png)
(Visited 1 607 times, 2 visits today)
niezwykle jagodowo u Ciebie, samo zdrowie prosto z lasu 🙂 i takie nasze, polskie… super 🙂
Widać, że przerobiłaś jagody wzdłuż i wszerz 🙂
Jakąś wyjątkową ochotę miałam w tym roku na jagody 🙂
rzeczywiście był w tym roku u ciebie urodzaj jagodowy:) u mnie duuużo skromniej;)
Ile dobroci ?! Wszystko przepyszne
Elizo jak tu u Ciebie jagodowo! Pięknie. Szkoda, że sezon na jagody już się kończy. Będziemy za nimi tęsknić. Pozdrawiamy ciepło
Ale szalałaś z jagodami, super:)
A dżem jagodowy jest moim jednym z ulubionych:) Sama jeszcze takiego nie robiłam:)
Jagodowe szaleństwo u Ciebie jest i było.
Chyba najbardziej podoba mi się granita i oczywiście jagodowa klasyka – jagodzianki 🙂
wykorzystałaś jagody pełną parą ;). No ja niestety zjadłam ich tylko odrobinkę. Studencka kieszeń nie pozwala na szaleństwa. 🙁
Pozdrawiam i zapraszam do siebie 😉
Martyna, też bym pewnie tyle nie poszalała, gdyby nie zebrała samodzielnie jagód w lesie, z niecierpliwością czekam na przyszły sezon 🙂
To się nazywa – w pełni korzystać z sezonu! Jestem pod wrażeniem jagodowych rarytasów.
Jestem wielką fanką zamykania smaku lata w słoiczkach:-). Twój dżemik wygląda cudownie!:-)
duuużo apetycznych zdjęć 🙂 szkoda że widzę je dopiero wieczorem…
Dziękuję Wam, Olu, zapraszam do oglądanie zdjęć rano 🙂