Esencja waniliowa

Gdy pierwszy raz kupiłam laski wanilii ich zapach był dla mnie sporym zaskoczeniem, można powiedzieć, że nawet pewnym rozczarowaniem. Przyzwyczajona do sztucznie stworzonego aromatu, bardzo intensywnego zapachu cukru wanilinowego, kompletnie nie mogłam zaakceptować naturalnego aromatu wanilii, której strąki pozyskuje się z orchidei.
Od tamtej pory sporo się zmieniło. Teraz nie wyobrażam sobie nie mieć pod ręką własnego i w 100% naturalnego cukru waniliowego czy esencji waniliowej, która pachnie o niebo lepiej od sztucznych olejków, które kiedyś dodawałam do ciast.
Ekstrakt z wanilii jest niezastąpionym dodatkiem w każdej kuchni, w której piecze się ciasta, robi dżemy, czy desery. Już kilka jego kropel nadaje potrawie intensywny i niepowtarzalny aromat, czasami łączy się go także z delikatnym biały mięsem. Co ważne, stworzoną w domu esencję, możemy przechowywać nawet przez kilka lat.
esencja Esencja waniliowa
Składniki
3 laski wanilii 
1 szklanka wódki (może być rum lub brandy, będzie słodszy smak)
esencja Esencja waniliowa
Laski wanilii przecinamy wzdłuż, w taki sposób, żeby same końcówki pozostały złączone. Nie wyskrobujemy ziarenek. Strąki umieszczamy w szklanej butelce lub słoiku i zalewamy alkoholem, aż do ich całkowitego zakrycia. Szczelnie zakręcamy i odstawiamy w suche i chłodne miejsce. Nie może to być lodówka.
Tak przygotowaną esencję waniliową odkładamy, aby nabrała barwy i aromatu na przynajmniej dwa miesiące. Przechowywać możemy ją nawet kilka lat. Gdy zużyjemy już połowę, możemy dolać alkoholu i ponownie odstawić na jakiś czas, żeby wzmocnił się jego aromat.
Smacznego!
esencja Esencja waniliowa esencja Esencja waniliowa

esencja Esencja waniliowa

(Visited 215 times, 1 visits today)


33 thoughts on “Esencja waniliowa”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *