Lubię wypieki z ciasta drożdżowego, czy są to
paluszki grissini,
focaccia,
pizza, czy właśnie takie ślimaczki, zawsze są pyszne i łatwe do zrobienia. Za każdym razem można przyrządzać je inaczej.
Ślimaczki z ziołami i czosnkiem najbardziej lubię mocno ciepłe, a przynajmniej jedzone tego samego dnia, kiedy zostały upieczone, ponieważ są wtedy przyjemnie chrupiące.
![[Tags] %C5%9Blimaczki Ślimaczki z ziołami i czosnkiem](https://2.bp.blogspot.com/-gZR46Umvb8s/UCjIOFxcUjI/AAAAAAAABM4/7KcXo7NxCqk/s640/%C5%9Blimaczki.jpg)
Składniki
Ciasto
1,5 szklanki mąki
1/2 szklanki ciepłej wody
1/2 łyżki drożdży instant
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru
1 łyżka oliwy (do posmarowania miski)
Nadzienie
4 łyżki masła
4 ząbki czosnku
1 gałązka bazylii
kilka gałązek tymianku
1 gałązka rozmarynku
sól i pieprz do smaku
![[Tags] %C5%9Blimaczki Ślimaczki z ziołami i czosnkiem](https://3.bp.blogspot.com/-4ghTGoQeSno/UCjJCouA-II/AAAAAAAABNI/OE3Nk2fSN2M/s640/%C5%9Blimaczki2.jpg)
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy ze sobą i zagniatamy. Formujemy kulę i wkładamy ją do natłuszczonej oliwą miski. Przykrywamy ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Miękkie masło mieszamy z posiekanym/sprasowanym czosnkiem i posiekanymi ziołami, doprawiamy solą i pieprzem do smaku i odstawiamy.
Gdy ciasto już wyrośnie, posypujemy blat mąką i wałkujemy je na długi i szeroki na jakieś 10-12cm prostokąt. Smarujemy je ziołowo-czosnkowym masłem i zwijamy ciasno w długą roladę. Kroimy na około 12 równych części i układamy na blasze przecięciem do góry. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut do ponownego wyrastania. Ślimaczki dobrze pieką się w formie na muffiny.
Pieczemy ok. 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180’C. Ślimaczki z ziołami i czosnkiem podajemy jeszcze ciepłe.
![[Tags] %C5%9Blimaczki Ślimaczki z ziołami i czosnkiem](https://3.bp.blogspot.com/-S6lG4rYQhjc/UCjIdRIFQVI/AAAAAAAABNA/HEbPuHBRVOo/s640/%25C5%259Blimaczki1.jpg)
Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego wkładamy drożdże, cukier, wodę i podgrzewamy 2 min/37’C/obr 1. Następnie dokładamy pozostałe składniki i wyrabiamy 1min/Interwał. Formujemy kulę i wkładamy ją do natłuszczonej oliwą miski. Przykrywamy ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Miękkie masło mieszamy z posiekanym/sprasowanym czosnkiem i posiekanymi ziołami, doprawiamy solą i pieprzem do smaku i odstawiamy.
Gdy ciasto już wyrośnie, posypujemy blat mąką i wałkujemy je na długi i szeroki na jakieś 10-12cm prostokąt. Smarujemy je ziołowo-czosnkowym masłem i zwijamy ciasno w długą roladę. Kroimy na około 12 równych części i układamy na blasze przecięciem do góry. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut do ponownego wyrastania. Ślimaczki dobrze pieką się w formie na muffiny.
Pieczemy ok. 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180’C. Ślimaczki z ziołami i czosnkiem podajemy jeszcze ciepłe.
Smacznego!
hmm wyglądają bardzo apetycznie:D na początku myślałam, że to ziemniaki, a tu ciasto drożdzowe, super 😉
Pozdrawiam i zapraszam do siebie ;))
Ja też bardzo lubię ciasto drożdżowe, a takie z ziołami w środku to już zupełnie 😉
Uwielbiam ciasto drożdżowe , a takich ślimaczków nie znałam . Na pewno je zrobię , dziękuję za przepis 🙂
Ale mi smaka na nie narobiłaś. 🙂
Cat-arzyno, cieszę się, że przepis przypadł Ci do gustu, smacznego 🙂
Super są i można z różnym nadzieniem 🙂 ja ostatnio robiłam z cebulką i pesto 🙂
Elizo,
jakie one urocze! W dodatku masz prześlicznej urody podłużną miseczkę w kształcie sardynki 🙂 Bardzo stylowa, przypomina mi Portugalię.
Pozdrawiam serdecznie,
Edith
Prześliczne ;)ale bym wsunęła takie rarytaski 😉
ślimaczki z ziołami – mniam.
Uwielbiam czosnek i zioła takie ślimaczki z ziołami i czosnkiem są przepyszne – już wiem co zrobię na weekendowego grila na przekąskę 🙂 Narobiłaś smaku 🙂
O, takie ślimaczki to zdecydowanie coś dla mnie 🙂
pycha! wspaniała przekąska:)
Piękne,tyle możliwości wykonania yummy!!!
wyglądają super te ślimaczki, jak czosnkowe to na pewno dobre 🙂
Ja najbardziej lubię wersję czosnkową, choć szpinakowa też bardzo do mnie przemawia 🙂
Wspaniałe zawijańce!Zdaje się, że ich wykonanie to zadanie dla cierpliwych…ja jestem cierpliwa i mogę zawijać bez końca!
Coś Ty, robi się je łatwo i szybko, wystarczy zwinąć roladę i nożem pociąć na równe kawałki i już praktycznie gotowe 🙂 Najwięcej cierpliwości wymaga wyrastanie ciasta. Ja akurat do tych cierpliwych nie należę i lubię takie nieskomplikowane przepisy 🙂
genialna sprawa! masz piękną rybkę ;]
A dziękuję, Flo ma super serie, szkoda tylko, że takie krótkie.
uwielbiam takie ślimaczki, bo nie dość że są urocze to jeszcze pyszne. Uwielbiam ślimaczki kruche, drożdżowe i z ciasta francuskiego. I z najprzeróżniejszymi nadzieniami. I słodkimi i wytrawnymi. Twoje bym pożarła w jednej chwili, nikt by się nawet nie zorientował. Uwielbiam takie zioła i przyprawy, wszelkie prowansalskie są dla mnie stworzone.
pozdrawiam
Monika
Wyglądają rewelacyjnie. Choć przyznam się, że na pierwszy rzut oka myślałam, że są to zapiekane jabłka 🙂 A tu taka miła niespodzianka. Genialne 🙂 pozdarwiamy
Świetne zdjęcia 🙂
fajne one 🙂 no i jak czosnkowe, to muszą pysznie pachnieć!
Pyszne ślimaczki, wyglądają rewelacyjnie 🙂
Genialny przepis – jutro sprawdzę! om nom nom 🙂 i świetny blog 🙂
Wypróbuj koniecznie Sophii, dziękuję bardzo! 🙂
mniam, muszą być pyszne!
dodaję do listy- trzeba sprobować! świetny kuchenny pomocnik :))