Szarlotka sypana

Do tej szarlotki sypanej przymierzałam się od dłuższego czasu, ale nawet jak ją dziś robiłam, to bez większego przekonania. Szarlotka sypana i do tego z kaszą manną? Jakieś dziwactwo myślałam. Nic bardziej mylnego, jest naprawdę dobra i faktyczna banalnie prosta w przygotowaniu. Polecam każdemu, kto nie ma zdolności do pieczenia, nie ma czasu lub najzwyczajniej w świecie nie lubi się napracować, za to lubi dobrze zjeść. To szarlotka szybka i smaczna o wyraźnym maślanym smaku. Ja wprawdzie wolę wersję na półkruchym cieście, ale moja mama powiedziała, że jest to najlepsza szarlotka jaką kiedykolwiek zrobiłam.
j1 Szarlotka sypana
Składniki
 (forma o średnicy 23cm)
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka kaszy manny
1 szklanka cukru (lub mniej, w zależności od słodkości jabłek)
1,5 czubatej łyżeczki proszku do pieczenia
170 g zmrożonego masła
1,5 kg kwaśnych jabłek
odrobina cynamonu (opcjonalnie)
j1 Szarlotka sypana
Składniki suche, czyli mąkę, kaszę, cukier i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą za pomocą łyżki i dzielimy na 3 równe części (3 szklanki).
Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka, ścieramy na tarce o grubych oczkach, ja ich nie odciskałam po starciu.
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem (ja piekłam w ceramicznej formie). Do tak przygotowanej blaszki wsypujemy na spód 1 szklankę suchych składników i połowę jabłek. Jeżeli lubimy, można je przysypać niewielką ilością cynamonu. Następnie znowu sypiemy składniki suche, warstwa jabłek i składniki suche. Na samą górę ścieramy zmrożone masło na tarce o grubych oczkach i równomiernie rozkładamy na cieście. 
j1 Szarlotka sypana
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez ok 60 minut. Wiersz szarlotki powinien być rumiany. Z tortownicy potrafi wypływać masło, więc warto postawić ją na większej blasze. Z mojej ceramicznej formy nic nie wypłynęło. 
Szarlotkę możemy podawać na ciepło z kulką waniliowych lodów, pycha! Lub już po jej przestygnięciu, posypaną cukrem pudrem.
Smacznego!

Przepis zaczerpnęłam ze strony Dorotuś z Moich Wypieków.

j1 Szarlotka sypana j1 Szarlotka sypana

j1 Szarlotka sypana

(Visited 399 times, 1 visits today)


0 thoughts on “Szarlotka sypana”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *