Włoskie paluszki grissini

Paluszki grissini lubię chyba od zawsze, mają piękny aromat, są chrupiące i wspaniale nadają się na szybką przekąskę. Ich historia zaczęła się we Włoszech, gdzie często podawane są z szynką parmeńską i w towarzystwie wina. Ja uważam, że świetnie pasują także do piwa.
Jestem bardzo zadowolona z efektu, ponieważ moje włoskie paluszki grissini w smaku niczym nie ustępują tym, które są podawane w knajpkach.
Przepis jest prosty i łatwo go zrobić w domowym zaciszu. Najwięcej zabawy jest z rolowaniem ciasta, ale nie jest to na tyle męczące, żeby mnie zniechęciło.
grissini Włoskie paluszki grissini
Składniki
(na około 50 sztuk)
350 g mąki pszennej
50 ml oliwy z oliwek (dałam 20ml z suszonych pomidorów i 30ml z oliwy z oliwek)
200 ml ciepłej wody
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
10- 15 g świeżych drożdży
zioła do posypania (opcjonalnie)
grissini Włoskie paluszki grissini
Wszystkie składniki łączymy ze sobą i zagniatamy elastyczne ciasto. Formujemy z niego kulę, odkładamy do ceramicznej miski i przykrywamy lekko wilgotną ściereczką. Zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1-2 godziny.
Po tym czasie ciasto jeszcze raz szybko wyrabiamy, dzielimy na 4 części i każdą z nich dzielimy na około 12-15 małych kawałków. Ja formowałam wałeczek i kroiłam go nożem na porcje.
Każdy kawałek ciasta rolujemy w długi i wąski wałeczek, który układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (z tej porcji ciasta zapełnimy około 3 blachy). Gdy wszystkie paluszki są już ułożone smarujemy je oliwą z oliwek i jeżeli mamy ochotę, podsypujemy ziołami, mi smakowały z kminkiem i rozmarynem.
Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 200’C przez około 10-12 minut, musimy to uważać, żeby nie spalić paluszków, bo bardzo szybko się przypiekają. Włoskie paluszki grissini studzimy na kuchennej kratce.
grissini Włoskie paluszki grissini
Przepis na Thermomix:
Wszystkie składniki oprócz ziół wkładamy do naczynia miksującego i wyrabiamy 2min/Interwał. Z ciasta formujemy kulę,  odkładamy do ceramicznej miski i przykrywamy lekko wilgotną ściereczką. Zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1-2 godziny.

Po tym czasie ciasto jeszcze raz szybko wyrabiamy, dzielimy na 4 części i każdą z nich dzielimy na około 12-15 małych kawałków. Ja formowałam wałeczek i kroiłam go nożem na porcje.
Każdy kawałek ciasta rolujemy w długi i wąski wałeczek, który układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (z tej porcji ciasta zapełnimy około 3 blachy). Gdy wszystkie paluszki są już ułożone smarujemy je oliwą z oliwek i jeżeli mamy ochotę, podsypujemy ziołami, mi smakowały z kminkiem i rozmarynem.
Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 200’C przez około 10-12 minut, musimy to uważać, żeby nie spalić paluszków, bo bardzo szybko się przypiekają. Włoskie paluszki grissini studzimy na kuchennej kratce.
Smacznego!

Przepis pochodzi z bloga Apetyt Smaku!

grissini Włoskie paluszki grissini grissini Włoskie paluszki grissini

grissini Włoskie paluszki grissini

(Visited 1 769 times, 1 visits today)


33 thoughts on “Włoskie paluszki grissini”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *