Domowy majonez

Majonezu nie trzeba nikomu zachwalać, wiele osób go lubi, wiele uważa, że jest zbyt ciężki. Dla mnie to nieodłączny dodatek do jajek ugotowanych na twardo. Uwielbiam proste kanapki z ciemnego chleba z majonezem i drobno posiekanym szczypiorkiem, szczypta soli i taką kanapkę z przyjemnością pałaszuję nawet w Wigilię.

Ostatnio sama zrobiłam domowy majonez, smakuje bardzo dobrze, jest gęsty i kremowy.
majonez Domowy majonez
Składniki
1 jajko
2 łyżeczki musztardy
1/2 łyżeczki białego pieprzu
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli (trochę za dużo jak dla mnie)
sok z 1/2 cytryny
300 ml oleju (3 MT)

Do miski wkładamy wszystkie składniki poza olejem i miksujemy je (można użyć trzepaczki), następnie bardzo, ale to bardzo powoli dodajemy olej, niemalże kropla po kropli. Jeżeli zrobimy to za szybko, majonez nam się zważy. Gdy masa zgęstnieje olej możemy dodawać szybciej, gdy wlejemy już cały to mieszamy/miksujemy majonez do uzyskania przez nas gęstej konsystencji.

Przepis na Thermomix
Zakładamy motylek. Do naczynia miksującego wkładamy wszystkie składniki oprócz oleju i ucieramy 1min/obr.4. W trakcie ucierania na pokrywkę bardzo powoli wlewamy olej.

Smacznego!

Przepis pochodzi z książki “Dobre gotowanie. Thermomix na każdy dzień”.

majonez Domowy majonez

majonez Domowy majonez

(Visited 544 times, 1 visits today)


9 thoughts on “Domowy majonez”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *