Falafel jest tradycyjnym daniem kuchni arabskiej, jego receptura narodziła się w Egipcie. To smażone kulki lub kotleciki z ciecierzycy, wspaniała alternatywa dla mięsa. Falafele często podawane są w picie wraz ze świeżymi warzywami.
![[Tags] falafel Falafele](https://2.bp.blogspot.com/-wDf2YfPqrxs/UESqtD4_5FI/AAAAAAAABb8/sWLWX6rJAaY/s640/falafel.jpg)
Składniki
250g suchej ciecierzycy (może być też z puszki)
1 łyżeczka mielonego kuminu
1 łyżeczka ziaren kolendry
3-4 ziarna pieprzu
2 łyżki sezamu
1 cebula
4 ząbki czosnku
pęczek natki pietruszki
1 łyżeczka soli
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
oliwa do smażenia
![[Tags] falafel Falafele](https://2.bp.blogspot.com/-8JzWkf8JqhE/UESq6Y-UomI/AAAAAAAABcM/ncagBgDjgII/s640/falafel2.jpg)
Ciecierzycę przez całą noc moczymy w misce z wodą. Trzeba wlać więcej wody, bo ciecierzyca podwoi swoją objętość. Jeżeli korzystamy z ciecierzycy w puszce to nie namaczamy jej.
Następnego dnia odsączamy ciecierzycę, zachowując wodę, w której się namaczała.
Na suchej patelni prażymy kumin, ziarna kolendry, pieprzu i sezamu. Gdy ostygną, przekładamy je do moździerza i ucieramy.
Namoczoną ciecierzycę, natkę pietruszki, czosnek i cebulę mielimy za pomocą blendera. Dodajemy przyprawy z moździerza, sól, sodę, cynamon i gałkę muszkatołową i odrobinę wody z ciecierzycy, wszystko dokładnie mieszamy.
Za pomocą dłoni formujemy niewielkie kulki z masy i lekko je spłaszczamy. Smażymy je w rondelku wypełnionym mocno rozgrzanym olejem. Powinny być mocno rumiane. Wyławiamy je łyżką cedzakową i osączamy na papierowym ręczniku. Falafele podajemy mocno ciepłe.
Smacznego!
![[Tags] falafel Falafele](//assets.pinterest.com/images/pidgets/pinit_fg_en_rect_red_28.png)
(Visited 294 times, 1 visits today)
pysznie sie prezentuja! kocham ciecierzycę i musze je zrobić 😀
Pycha! Uwielbiam!
Smakowite 🙂 Falafel kojarzy mi się z daniem sprzedawanym w budce z kebabem, ale na pewno nie są to kotleciki z ciecierzycy 😉
Uwielbiam falafele ale mi nie wychodzą takie ładne:(! Pozdrawiam!
Ładniutko wyglądą 😉 ja mam podobne skojarzenie do Tomka. Budki z kebabem, a tu ciecierzyca;)
Jeszcze nie robiłam dania z ciecierzycą, ciekawe jak smakuje? 🙂
Pyszności :). Ale bym zjadła coś takiego mniam!
Pięknie ci wyszły, ale smakowite!
Na pewno były pycha!
ja robiłam kiedyś, tylko nie chciałam wrzucać do oleju, a jedynie obsmażyć i nie było to takie dobre. Niestety niektóre potrawy potrzebują oleju i nie ma dyskusji 😉
Czyli blendujemy ciecierzycę bez gotowania (twardą) nie rozwali mi blendera ?
Tak, nie ma obaw o blender, taka namoczona przez noc ciecierzyca jest dość miękka.
kiedyś próbowałam, ale nie chciałam robić w dużej ilości tłuszczu, więc tylko obsmażyłam i nie były dobre. Niestety niektóre rzeczy wymagają zamoczenia w oleju 🙂
Niestety, tak jak pączki trzeba smażyć w głębokim tłuszczu, tak i falafele muszą pływać. Ale w końcu nie jemy ich na co dzień i czasem można zaszaleć 😉