Chleb wieloziarnisty

W ostatni wtorek, 16 października obchodziliśmy Światowy Dzień Chleba. Nie wyrobiłam się wtedy z upieczeniem własnego, ale nadrabiam zaległości dziś wieloziarnistym chlebem. To mój pierwszy chleb na mące krupczatce. Trochę się bałam, czy mi wyjdzie, ale okazał się smaczny i do tego wyjątkowo prosty w przygotowaniu. Polecam go wszystkim wielbicielom domowego pieczywa. Przepis na chleb wieloziarnisty jest stąd. 
chlebk Chleb wieloziarnisty
Składniki
 (mała keksówka)
500g mąki krupczatki
125 g otrębów pszennych lub żytnich
1/2 litra letniej wody
2 łyżeczki cukru
3 łyżki siemienia lnianego
3 łyżki ziaren słonecznika
2 łyżki sezamu
1 łyżka czarnuszki
3-4g suchych drożdży (lub 20 świeżych)
chlebk Chleb wieloziarnisty
Jeżeli korzystamy ze świeżych drożdży to wkładamy je do szklanki, zasypujemy cukrem i zalewamy niewielką ilością letniej wody. Odstawiamy na chwilę, żeby zaczęły pracować. Jeżeli korzystamy z suchych drożdży to nic nie musimy z nimi robić.
Wszystkie składniki wsypujemy do dużej miski i dokładnie mieszamy ze sobą drewnianą łyżką. Następnie przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce, aby ciasto podrosło. Ciasto jest luźne i nie dosypujemy do niego mąki.
Wyrośnięte ciasto przekładamy do keksówki wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami lub mąką. Zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na maksymalnie 15-20 minut. Gdy tylko trochę podrośnie, wstawiamy blaszkę do piekarnika nagrzanego do 230’C na opcji góra-dół. Jeżeli lubicie chrupiącą skórkę, to na dół piekarnika wstawiamy naczynie z kostkami lodu. 
Chleb pieczemy ok. 45-50 minut. Po pół godzinie sprawdzamy, czy wierzch się za bardzo nie spieka i w razie potrzeby przykrywamy go folią aluminiową.
Zaraz po upieczeniu wyjmujemy chleb wieloziarnisty z formy i studzimy go na kuchennej kratce.
chlebk Chleb wieloziarnisty
Przepis na Thermomix
Jeżeli korzystamy ze świeżych drożdży to wkładamy je do naczynia miksującego, zasypujemy cukrem i zalewamy wodą. Podgrzewamy 2,5min/37’C/obr.1. Jeżeli korzystamy z suchych drożdży to nic nie musimy z nimi robić. Wszystkie pozostałe składniki wsypujemy do naczynia miksującego i mieszamy 1min/obr.4. Następnie przekładamy ciasto do ceramicznej miski i przykrywamy miskę ściereczką, odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce, aby ciasto podrosło. Ciasto jest luźne i nie dosypujemy do niego mąki.
Wyrośnięte ciasto przekładamy do keksówki wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami lub mąką. Zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na maksymalnie 15-20 minut. Gdy tylko trochę podrośnie, wstawiamy blaszkę do piekarnika nagrzanego do 230’C na opcji góra-dół. Jeżeli lubi chrupiącą skórkę, to na dół piekarnika wstawiamy naczynie z kostkami lodu.
Chleb pieczemy ok. 45-50 minut. Po pół godzinie sprawdzamy, czy wierzch się za bardzo nie spieka i w razie potrzeby przykrywamy go folią aluminiową. 
Zaraz po upieczeniu wyjmujemy chleb wieloziarnisty z formy i studzimy go na kuchennej kratce.

Smacznego!

chlebk Chleb wieloziarnisty

(Visited 1 580 times, 1 visits today)


0 thoughts on “Chleb wieloziarnisty”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *