W ostatni wtorek, 16 października obchodziliśmy Światowy Dzień Chleba. Nie wyrobiłam się wtedy z upieczeniem własnego, ale nadrabiam zaległości dziś wieloziarnistym chlebem. To mój pierwszy chleb na mące krupczatce. Trochę się bałam, czy mi wyjdzie, ale okazał się smaczny i do tego wyjątkowo prosty w przygotowaniu. Polecam go wszystkim wielbicielom domowego pieczywa. Przepis na chleb wieloziarnisty jest stąd.
![[Tags] chlebk Chleb wieloziarnisty](https://3.bp.blogspot.com/-v5D_Ksj5UEU/UIEXXMAesXI/AAAAAAAABqc/kps6W3_3LT0/s640/chlebk.jpg)
Składniki
(mała keksówka)
500g mąki krupczatki
125 g otrębów pszennych lub żytnich
1/2 litra letniej wody
2 łyżeczki cukru
3 łyżki siemienia lnianego
3 łyżki ziaren słonecznika
2 łyżki sezamu
1 łyżka czarnuszki
3-4g suchych drożdży (lub 20 świeżych)
![[Tags] chlebk Chleb wieloziarnisty](https://2.bp.blogspot.com/-ic_yWjL94Xk/UIEXvYa4vnI/AAAAAAAABqk/TpT1vPVnIoU/s640/chlebk1.jpg)
Jeżeli korzystamy ze świeżych drożdży to wkładamy je do szklanki, zasypujemy cukrem i zalewamy niewielką ilością letniej wody. Odstawiamy na chwilę, żeby zaczęły pracować. Jeżeli korzystamy z suchych drożdży to nic nie musimy z nimi robić.
Wszystkie składniki wsypujemy do dużej miski i dokładnie mieszamy ze sobą drewnianą łyżką. Następnie przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce, aby ciasto podrosło. Ciasto jest luźne i nie dosypujemy do niego mąki.
Wyrośnięte ciasto przekładamy do keksówki wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami lub mąką. Zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na maksymalnie 15-20 minut. Gdy tylko trochę podrośnie, wstawiamy blaszkę do piekarnika nagrzanego do 230’C na opcji góra-dół. Jeżeli lubicie chrupiącą skórkę, to na dół piekarnika wstawiamy naczynie z kostkami lodu.
Chleb pieczemy ok. 45-50 minut. Po pół godzinie sprawdzamy, czy wierzch się za bardzo nie spieka i w razie potrzeby przykrywamy go folią aluminiową.
Zaraz po upieczeniu wyjmujemy chleb wieloziarnisty z formy i studzimy go na kuchennej kratce.
![[Tags] chlebk Chleb wieloziarnisty](https://1.bp.blogspot.com/-lxFx6lsDReM/UIEYGOYDPfI/AAAAAAAABqs/okoRiANL-OI/s640/chlebk2.jpg)
Przepis na Thermomix
Jeżeli korzystamy ze świeżych drożdży to wkładamy je do naczynia miksującego, zasypujemy cukrem i zalewamy wodą. Podgrzewamy 2,5min/37’C/obr.1. Jeżeli korzystamy z suchych drożdży to nic nie musimy z nimi robić. Wszystkie pozostałe składniki wsypujemy do naczynia miksującego i mieszamy 1min/obr.4. Następnie przekładamy ciasto do ceramicznej miski i przykrywamy miskę ściereczką, odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce, aby ciasto podrosło. Ciasto jest luźne i nie dosypujemy do niego mąki.
Wyrośnięte ciasto przekładamy do keksówki wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami lub mąką. Zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na maksymalnie 15-20 minut. Gdy tylko trochę podrośnie, wstawiamy blaszkę do piekarnika nagrzanego do 230’C na opcji góra-dół. Jeżeli lubi chrupiącą skórkę, to na dół piekarnika wstawiamy naczynie z kostkami lodu.
Chleb pieczemy ok. 45-50 minut. Po pół godzinie sprawdzamy, czy wierzch się za bardzo nie spieka i w razie potrzeby przykrywamy go folią aluminiową.
Zaraz po upieczeniu wyjmujemy chleb wieloziarnisty z formy i studzimy go na kuchennej kratce.
Smacznego!
![[Tags] chlebk Chleb wieloziarnisty](//assets.pinterest.com/images/pidgets/pinit_fg_en_rect_red_28.png)
(Visited 2 450 times, 1 visits today)
Nie ma to jak domowy, własnoręcznie przygotowany chleb…
Wygląda świetnie. Koniecznie muszę wypróbować przepis;)
A jak pachnie…:-))
Oj pachnie, pachnie 🙂
Domowy chlebek – najlepszy
wygląda smakowicie
Nie ma nic lepszego od domowego chlebka 🙂
Wygląda mega apetycznie!
Pozdrawiam serdecznie!
Basia
cudowny 🙂
ależ piękny chleb 😉 i porządna kanapeczka…palce lizać 😉
Bardzo pięknie się prezentuje! 🙂
Jaki zdrowy ! Na codzień unikam pieczywa, ale taki domowy chlebek to bym zjadła ; )
BOMBASTYCZNY!
taki domowy chleb… aach nie jadłam kilka lat 🙁
Chciałabym sprubować taki chleb własnej roboty:)
rewelacja
Pozdrawiam i zapraszam do siebie
Piękny, aż poczułem zapach świeżego pieczywka 🙂
Olu, Mała Kuchareczko, ja też rzadko jadałam domowy chleb, wszystko się zmieniło, gdy sama zaczęłam go piec, spróbujcie 🙂
witam
jakiej długości blaszka ?
Mała keksówka, 30 cm długości.