Ciasto dyniowo-jabłkowe z płatkami owsianymi
Jakiś czas temu kupiłam niewielką dynię Hokkaido i długo się zastanawiałam co z niej zrobić. Myślałam o zupie, takiej mlecznej, jaką kiedyś robiła moja babcia, później o ciasteczkach, muffinkach itd. Stanęło na cieście dyniowo-jabłkowym z płatkami owsianymi z kuchni angielskiej. Na przepis ten natrafiłam w książce “Podróże z Thermomixem”. Ciasto ma ciekawy korzenny smak, przypomina mi trochę marchwiaka a trochę piernik. Trzeba uważać, żeby piekarnik był dobrze nagrzany i nie zaglądać do ciasta w trakcie pieczenia. Ja byłam niecierpliwa i ciasto nieco mi opadło i w kilka miejsc wkradł się zakalec. W przepisie był jeszcze krem z serka śmietankowego, ja w ramach oszczędności kalorii pominęłam ten element, ale przepis na niego umieszczam, jeżeli ktoś miałby ochotę zrobić.
Składniki
Ciasto (forma 28cm)
300g miąższu z dyni (obranej ze skórki)
200g jabłek
150g płatków owsianych
100g rodzynek (dałam orzechy włoskie)
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 szczypta mielonych goździków (rozbiłam w moździerzu)
380g brązowego cukru
5 jajek
150g oleju
200g mąki
1 łyżeczka sody
Krem
240g cukru (bez Thermomixa cukru pudru)
50g masła
60g serka śmietankowego
10g soku z cytryny
50g prażonych, siekanych orzechów pekan
Przygotowanie ciasta:
Najpierw blendujemy dynię i jabłka na puree. Dodajemy do nich płatki owsiane, rodzynki, cynamon, gałkę muszkatołową, goździki, cukier, jajka i olej i dokładnie miksujemy. Dokładamy mąkę, sodę i dalej miksujemy.
Masę przelewamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170’C przez ok. 50-55 minut. Po wyjęciu ciasta z piekarnika, zostawiamy je w formie do ostygnięcia na 15 minut, następnie wyjmujemy i całkowicie studzimy.
Przygotowanie kremu:
Przepis na Thermomix:
Krem: Do czystego i suchego naczynia wsypujemy cukier i mielimy 20s/obr.10. Dodajemy masło, serek i sok z cytryny i mieszamy 30s/obr.4. Tak przygotowany krem rozprowadzamy na schłodzonym cieście, posypujemy orzechami i wstawiamy do lodówki, żeby ciasto się schłodziło.
Pysznie, aromatyczne ciacho!
Musi smakować wspaniale. Lubię korzenno-piernikowe nuty…
Bardzo lubię ciasto dyniowe z dużą ilością korzennych przypraw 🙂
Musi być pyszne. Lubię takie jesienne ciasta;)
pozdrawiam ciepło
Malwinna
po pierwszym spojrzeniu na ciasto widze, ze bardzo byśmy sie z nim polubili 😉
Bardzo lubię takie jesienne ciasta 🙂
uwielbiam ciasta dyniowe. w sezonie robię niemal co tydzień 🙂
cudownie jesienne smaki i aromaty 🙂
Pysznie wygląda:)
z dynią w kuchni jestem nadal ostrożna.. nasze pierwsze spotkanie nie było zbyt udane.
czysta poezja 🙂
Smakowite ciasto :]
Ale fajny przepis! Skorzystam.
Nianiu, daj znać jak smakowało! 🙂
Świetne ciacho 🙂
U mnie jeszcze w tym roku dyni nie było – zgroza…
Pysznie wygląda, zapewne rozpływa się w ustach. Aż się skuszę 😉 Pozdrawiam!
jeszcze nigdy nie piekłam dyniowego ciasta, ale przepis zapisuję i może się w końcu zmobilizuję
Kilka pytań:
– dynia ma być surowa, czy pieczona?
– jeśli to Hokkaido, to po co ją obierać?
– czy cukier ma być brązowy czy trzcinowy, bo to spora różnica. Brązowy to rafinowany biały tylko zabarwiony karmelem, wolałabym użyć trzcinowego.
Jeszcze jedno, czy to nie za dużo cukru? Dynia sama z siebie jest dość słodka… Ostatnio w pieczonym cieście użyłam pół szklanki cukru trzcinowego przy podobnych proporcjach składników (jabłka były krojone w kostkę i wsypane do ciasta). Tu jest 40 dkg cukru, czyli o wiele więcej…
Wygląda super! Zapisuję przepis i czekam na powrót sezonu dyniowego! 🙂
Pozdrawiam!
Ile powinno być cukru? Ja zrobiłam ciasto z podwójnej ilości składników, cukru dodałam tyle co do jednej porcji i uważam, że ciasto wyszło zbyt słodkie.