Jesień na dobre już się u nas zadomowiła, na ciepłe dni niestety przyjdzie nam jeszcze poczekać kilka ładnych miesięcy. Uwielbiam lato i już za nim tęsknię, zima mogłaby dla mnie nie istnieć. Na małe pocieszeniem upiekłam pyszne jesienne ciasto z jabłkami. Szkoda nie skorzystać z ich dużego wyboru i przystępnej ceny. Polecam Antonówkę lub inne kwaśne odmiany.
![[Tags] szarlotka Jesienne ciasto z jabłkami](https://3.bp.blogspot.com/-Y0oFwfAY29k/UHqZW2C5gFI/AAAAAAAABoM/lk1XhDmiVHo/s640/szarlotka.jpg)
Składniki
Ciasto (blacha 20×35)
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
150 g masła
3 jajka
3 łyżki kwaśnej śmietany
Nadzienie
800g-900g jabłek
1 łyżka brązowego cukru (wg preferencji)
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka soku z cytryny
![[Tags] szarlotka Jesienne ciasto z jabłkami](https://1.bp.blogspot.com/-rcdl2BMkYv4/UHqZd88Eq4I/AAAAAAAABoU/lrwcgSbdW0g/s640/szarlotka1.jpg)
Najpierw przygotowujemy nadzienie. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Możemy zetrzeć je na tarce z grubymi oczkami lub pokroić w niewielką kostkę. Doprawiamy je cukrem, cynamonem i sokiem z cytryny i dokładnie mieszamy.
Jajka ucieramy z cukrem, masłem i śmietaną na gładką masę, dodajemy mąki, proszek do pieczenia i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na pół i jedną częścią wykładamy wysmarowaną masą blachę i wykładamy na jabłka. Drugą część rozwałkowujemy i przykrywamy nią nadzienie.
Piec ok. 30-40 minut piekarniku nagrzanym do 180’C.
![[Tags] szarlotka Jesienne ciasto z jabłkami](https://3.bp.blogspot.com/-BQO9cTGxchw/UHqZkp6LcjI/AAAAAAAABoc/_q3f0QkUn64/s640/szarlotka2.jpg)
Można podawać je na ciepło z kulką lodów waniliowych. Jesienne ciasto z jabłkami ładnie prezentuje się posypane cukrem pudrem i udekorowane listkami mięty.
Smacznego!
Ciacha z jabłkami są pycha. Chętnie zjadłabym kawałeczek do porannej kawy:-)
a ja obskubałaym bym tą kruszonkę,uwielbiam…
Kruszonkę i ja zawsze obskubuję 🙂
Pycha! Uwielbiam jabłkowe ciasta!
coś pysznego! najwspanialsze jesienne ciasto pod słońcem:)
Ale tu ślicznie u Ciebie! Elegancko i kobieco 🙂 będę zaglądać i się inspirowac 🙂
Zapraszam serdecznie, jest mi szalenie miło, że podoba Ci się u mnie 🙂
Miło osłodzić sobie dzień takim pysznym wypiekiem;)
pozdrawiam ciepło
Malwinna
alez ja lubie taka szarlotke!!!
Wszelkim szarlotkom mówię zdecydowane tak! 🙂
Świeże jabłka o tej porze roku to zdecydowanie strzał w 10 🙂 Dlatego tak bardzo lubię jabłeczniki czy szarlotki (jak kto woli 🙂
I kruszonkę. choć staram się nad tym panować 😀
piękne zdjęcia, a i ciacho wygląda pysznie 🙂
zjawiskowe ciasto ja bym dodała jeszcze gałkę lodów 🙂
Elizo,
piękna, tradycyjna szarlotka. Dawno takiej nie jadłam i już zaczynam tego żałować.
Zrobię lada dzień póki sezon na jabłka w pełni!
Serdeczności,
E.
Wpraszam się na kawałeczek takiego ciacha! 🙂
Z chęcią zjadłbym kawałek, bo za oknem deszcz i szaruga 😉
I love the combination of flavors
Własne jabłka to jest to! Super przepis!
Poproszę chociaż mały kawałeczek..
Od kilku dni chodzi za mną jabłecznik, chyba pora zaspokoić głód 🙂