![[Tags] pierog Pieczone pierogi ze szpinakiem i suszonymi pomidorami](https://1.bp.blogspot.com/-VV4AbtKoPj0/UHfNCgw6MtI/AAAAAAAABmM/pHR9daTJ7vQ/s640/pierog.jpg)
Składniki (około 30 niewielkich pierogów)Ciasto (przepis Liski)
400 g mąki
200 g masła
2 łyżki śmietany
1/2 łyżeczki soli
1 jajko
dodatkowo 1 jako i 2 łyżki śmietany do posmarowania pierogów
Farsz
1,5 opakowania rozdrobnionego szpinaku mrożonego
1 opakowanie fety (najlepiej miękkiej konsystencji)
ok. 3/4 słoika suszonych pomidorów
1 łyżka masła
2-3 ząbki czosnku
pieprz mielony
Najpierw przygotowujemy farsz. Na patelni rozpuszczamy masło i odparowujemy szpinak. Następnie dodajmy sprasowany czosnek i pokrojone w paski suszone pomidory. Patelnię zdejmujemy z ognia i do szpinaku dokładamy pokrojoną na kawałki fetę. Całość dokładnie mieszamy ze sobą i zostawiamy do przestudzenia. Ponieważ dodajemy fetę, nie ma już potrzeby solenia szpinaku.
Mąkę siekamy wraz z masłem i dodajemy pozostałe składniki. Zagniatamy gładkie ciasto, formujemy kulę, zawijamy ją w folię i odkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie wałkujmy ciasto na grubość ok. 3mm i wykrawamy kółka, u mnie 9cm. Wypełniamy je farszem (około 1 łyżki), zalepiamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Możemy także zrobić większe pierogi z większą ilością farszu.
![[Tags] pierog Pieczone pierogi ze szpinakiem i suszonymi pomidorami](https://1.bp.blogspot.com/-9E9yEmoqfc8/UHfVoTQRmHI/AAAAAAAABnQ/UIZkHooGWLQ/s640/pierog2.jpg)
Tak przygotowane pierogi smarujemy mieszanką jajka i śmietany. Dzięki temu pięknie się zezłocą. Pierogi pieczemy w piekarniki nagrzanym do 180’C na opcji góra-dół przez ok. 30-40 minut.
Smacznego!
Uwielbiam pierogi a z takim farszem jeszcze nie próbowałam -najwyższy czas to zmienić;)
Pozdrawiam!
szpinak lubię choć nie uwielbiam ALE pierogi z feta i szpinakiem KOCHAM!!! twoje mnie powalają i jak tylko będzie mi dane zrobię 🙂
Smaczniutko!
moje ulubione pierogi! 🙂 pyszności.
I suszone pomidory również do szpinaku? Wszystkie dodatki mi pasują, bardzo ciekawy farsz:-)
jak szpinak plus suszony pomidor, to zapisuję w ciemno 😉 mimo, że wolę tradycyjne, gotowane ciasto na pierogi. pozdrawiam!!!
pysznie wyglądają! jeszcze takich nie jadłam 🙂
Nie trzeba mnie namawiać do twoich pierożków 🙂
porywam takiego pierożka:)
Marzena, połączenie szpinaku i suszonych pomidorów jest naprawdę pyszne, spróbuj koniecznie 🙂
O, to jedne z moich ulubionych pierogów ;)) Dostanę kilka?:D
pierogi zapiekane są fajną alternatywą dla tych tradycyjnych 🙂
to jest to, co bym chetnie teraz zjadla!
Helka, częstuj się 🙂
Ola, czasami fajnie zjeść takie inne pierogi, choć tradycyjne z kapustą też mi się marzą.
Masz ode mnie nominacje Liebster Blog:) Szczegóły za pewne już znasz;) Pozdrawiam:))
wow. Nie dość, że pierogi to jeszcze z takim obłędnym farszem.
pamiętam jak peirwszy raz jadłam coś takiego… wiedziałam że będę wracać do tego smaku