Pieczone pierogi ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Takie pieczone pierogi chodziły za mną już od dawna, ale jakoś nie mogłam się za nie zabrać. Szkoda, że nie zrobiłam ich wcześniej, bo są naprawdę pyszne. Złociste, chrupiące, po prostu rozpływają się w ustach. Przypominają w smaku kruche ciasteczka w wersji wytrawnej. Dobrze smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Pieczone pierogi ze szpinakiem i suszonymi pomidorami to świetna przekąska na drugie śniadanie do pracy czy szkoły. Nie kruszą się, łatwo je zapakować i schrupać. Same w sobie są nieco suche, dlatego proponuję podawać je z miętowym-cytrynowym sosem lub tzatzikami.
Do tego dania przyda się przepis na:
suszone pomidory
pierog Pieczone pierogi ze szpinakiem  i suszonymi pomidorami

Składniki (około 30 niewielkich pierogów)Ciasto (przepis Liski)

400 g mąki
200 g masła
2 łyżki śmietany
1/2 łyżeczki soli
1 jajko
dodatkowo 1 jako i 2 łyżki śmietany do posmarowania pierogów
 Farsz
 1,5 opakowania rozdrobnionego szpinaku mrożonego
1 opakowanie fety (najlepiej miękkiej konsystencji)
ok. 3/4 słoika suszonych pomidorów
1 łyżka masła
2-3 ząbki czosnku
pieprz mielony
pierog Pieczone pierogi ze szpinakiem  i suszonymi pomidorami
Najpierw przygotowujemy farsz. Na patelni rozpuszczamy masło i odparowujemy szpinak. Następnie dodajmy sprasowany czosnek i pokrojone w paski suszone pomidory. Patelnię zdejmujemy z ognia i do szpinaku dokładamy pokrojoną na kawałki fetę. Całość dokładnie mieszamy ze sobą i zostawiamy do przestudzenia. Ponieważ dodajemy fetę, nie ma już potrzeby solenia szpinaku.
 
Mąkę siekamy wraz z masłem i dodajemy pozostałe składniki. Zagniatamy gładkie ciasto, formujemy kulę, zawijamy ją w folię i odkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie wałkujmy ciasto na grubość ok. 3mm i wykrawamy kółka, u mnie 9cm. Wypełniamy je farszem (około 1 łyżki), zalepiamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Możemy także zrobić większe pierogi z większą ilością farszu.
pierog Pieczone pierogi ze szpinakiem  i suszonymi pomidorami
Tak przygotowane pierogi smarujemy mieszanką jajka i śmietany. Dzięki temu pięknie się zezłocą. Pierogi pieczemy w piekarniki nagrzanym do 180’C na opcji góra-dół przez ok. 30-40 minut.
Pieczone pierogi ze szpinakiem i suszonymi pomidorami możemy podawać zarówno na gorąco, jak i na zimno z jogurtowym sosem miętowo-cytrynowym.
Smacznego!



pierog Pieczone pierogi ze szpinakiem  i suszonymi pomidorami pierog Pieczone pierogi ze szpinakiem  i suszonymi pomidorami

pierog Pieczone pierogi ze szpinakiem  i suszonymi pomidorami

(Visited 507 times, 1 visits today)


0 thoughts on “Pieczone pierogi ze szpinakiem i suszonymi pomidorami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *