Tarta z jabłkami i kruszonką

Ciasta z jabłkami najlepiej smakują jesienią. O te porze roku jest już niewiele innych owoców, a jabłka są teraz wyjątkowo pyszne. Warto zadbać o to, żeby jabłka, których używamy do ciasta były naprawdę kwaśne, w przeciwnym razie nie rozpadną się podczas pieczenia i nadzienie będzie twarde i mało soczyste. Tarta z jabłkami i kruszonką jest bardzo krucha i delikatna o wyraźnym cynamonowym aromacie.
tart Tarta z jabłkami i kruszonką
Składnik
(forma 28 cm)
Ciasto
250g mąki krupczatki
250g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
250g zimnego masła 
niecałe 1/2 szklanki cukru 
2 żółtka 
2 łyżki jogurtu greckiego
 
Nadzienie
500-700g kwaśnych jabłek np. Antonówki
2 łyżki cukru waniliowego
tart Tarta z jabłkami i kruszonką
Najpierw miksujemy żółtka z cukrem, masłem i jogurtem, później dodajemy mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię i chowamy do zamrażarki na ok. pół godziny.
W międzyczasie przygotowujemy jabłka. Myjemy je, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na centymetrowe plasterki. Mieszamy je z cukrem waniliowym i odkładamy na chwilę.

Następnie ciasto wyjmujemy z zamrażarki i dzielimy w proporcjach 2/3 na spód i 1/3 na wierzch. Większą porcją ciasta wylepiamy formę do tarty wysmarowaną masłem. Promieniście, od zewnątrz do środka układamy na cieście plasterki jabłek. Resztę ciasta ścieramy na tarce i układamy na jabłkach.
Ciasto pieczemy ok. 45-55 minut na opcji góra-dół w piekarniku nagrzanym do 180’C. Tarta jest gotowa, gdy jej wierzch się zrumieni. Tartę z jabłkami i kruszonką podajemy ją na gorąco z kulką lodów waniliowych lub na zimno posypaną cukrem pudrem.
tart Tarta z jabłkami i kruszonką

Przepis na Thermomix 

Najpierw miksujemy żółtka z cukrem, masłem i jogurtem 20s/obr.5. Później dodajemy mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i zagniatamy ciasto 2min/Interwał. Formujemy kulę, zawijamy w folię i chowamy do zamrażarki na ok. pół godziny.
W międzyczasie przygotowujemy jabłka. Myjemy je, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na centymetrowe plasterki. Mieszamy je z cukrem waniliowym i odkładamy na chwilę.
Następnie ciasto wyjmujemy z zamrażarki i dzielimy w proporcjach 2/3 na spód i 1/3 na wierzch. Większą porcją ciasta wylepiamy formę do tarty wysmarowaną masłem. Promieniście, od zewnątrz do środka układamy na cieście plasterki jabłek. Resztę ciasta ścieramy na tarce i układamy na jabłkach.
Ciasto pieczemy ok. 45-55 minut na opcji góra-dół w piekarniku nagrzanym do 180’C. Tarta jest gotowa, gdy jej wierzch się zrumieni. Tartę z jabłkami i kruszonką podajemy ją na gorąco z kulką lodów waniliowych lub na zimno posypaną cukrem pudrem.

Smacznego!

tart Tarta z jabłkami i kruszonką

(Visited 3 039 times, 1 visits today)


0 thoughts on “Tarta z jabłkami i kruszonką”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *