Ciasta z jabłkami najlepiej smakują jesienią. O te porze roku jest już niewiele innych owoców, a jabłka są teraz wyjątkowo pyszne. Warto zadbać o to, żeby jabłka, których używamy do ciasta były naprawdę kwaśne, w przeciwnym razie nie rozpadną się podczas pieczenia i nadzienie będzie twarde i mało soczyste. Tarta z jabłkami i kruszonką jest bardzo krucha i delikatna o wyraźnym cynamonowym aromacie.
![[Tags] tart Tarta z jabłkami i kruszonką](https://1.bp.blogspot.com/-kYEjbNzIU-0/UIUryQ5S-KI/AAAAAAAABro/aOPSeIVq6QY/s640/tart.jpg)
Składniki
(forma 28 cm)
Ciasto
250g mąki krupczatki
250g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
250g zimnego masła
niecałe 1/2 szklanki cukru
2 żółtka
2 łyżki jogurtu greckiego
Nadzienie
500-700g kwaśnych jabłek np. Antonówki
2 łyżki cukru waniliowego
![[Tags] tart Tarta z jabłkami i kruszonką](https://1.bp.blogspot.com/-jt5ADMHwdok/UIUsrcEj4fI/AAAAAAAABrw/UyRTa4dXz1U/s640/tart1.jpg)
Najpierw miksujemy żółtka z cukrem, masłem i jogurtem, później dodajemy mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię i chowamy do zamrażarki na ok. pół godziny.
W międzyczasie przygotowujemy jabłka. Myjemy je, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na centymetrowe plasterki. Mieszamy je z cukrem waniliowym i odkładamy na chwilę.
Następnie ciasto wyjmujemy z zamrażarki i dzielimy w proporcjach 2/3 na spód i 1/3 na wierzch. Większą porcją ciasta wylepiamy formę do tarty wysmarowaną masłem. Promieniście, od zewnątrz do środka układamy na cieście plasterki jabłek. Resztę ciasta ścieramy na tarce i układamy na jabłkach.
Ciasto pieczemy ok. 45-55 minut na opcji góra-dół w piekarniku nagrzanym do 180’C. Tarta jest gotowa, gdy jej wierzch się zrumieni. Tartę z jabłkami i kruszonką podajemy ją na gorąco z kulką lodów waniliowych lub na zimno posypaną cukrem pudrem.
![[Tags] tart Tarta z jabłkami i kruszonką](https://1.bp.blogspot.com/-w1CjQN4HmFA/UIUtQWExzKI/AAAAAAAABr4/NFyjW1ONbYQ/s640/tart2.jpg)
Przepis na Thermomix
Najpierw miksujemy żółtka z cukrem, masłem i jogurtem 20s/obr.5. Później dodajemy mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i zagniatamy ciasto 2min/Interwał. Formujemy kulę, zawijamy w folię i chowamy do zamrażarki na ok. pół godziny.
W międzyczasie przygotowujemy jabłka. Myjemy je, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na centymetrowe plasterki. Mieszamy je z cukrem waniliowym i odkładamy na chwilę.
Następnie ciasto wyjmujemy z zamrażarki i dzielimy w proporcjach 2/3 na spód i 1/3 na wierzch. Większą porcją ciasta wylepiamy formę do tarty wysmarowaną masłem. Promieniście, od zewnątrz do środka układamy na cieście plasterki jabłek. Resztę ciasta ścieramy na tarce i układamy na jabłkach.
Ciasto pieczemy ok. 45-55 minut na opcji góra-dół w piekarniku nagrzanym do 180’C. Tarta jest gotowa, gdy jej wierzch się zrumieni. Tartę z jabłkami i kruszonką podajemy ją na gorąco z kulką lodów waniliowych lub na zimno posypaną cukrem pudrem.
Smacznego!
Jak szarlotka 😀 Na pewno smaczne 😀
rozkoszna
Wygląda bardzo smakowicie 🙂 Zjadłbym z chęcią kawałek na deser po obiedzie 🙂
Ale mi ślinka cieknie
Mniam 🙂
Pyszna jest taka jabłkowa tarta:)!
smakowite,jesienne ciasto!bomba
Jedno z moich ulubionych ciast! pysznie wygląda!
Bardzo ładna. Dawno nie piekłam, ani nie jadłam nic z jabłkami. Pozdrawiam
Pysznie wygląda, muszę zrobić i zjeść 😛
zeżarłabym w dużych ilościach 🙂
Mniam… Uwielbiam ciasta z jabłkami:)
kapitalny przepis. Wszyscy byli zachwyceni smakiem!
To wspaniale, bardzo mi miło i polecam się na przyszłość 🙂