2-3 łyżki oliwy do smażenia
![[Tags] poled Polędwiczki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami](https://3.bp.blogspot.com/-XDRFbNo1D4I/UKzLJuGobnI/AAAAAAAAB0Y/UJD5uWkvlRU/s640/pol%C4%99d2.jpg)
Polędwiczkę nacinamy wzdłuż, ale nie do końca i rozkładamy na dwie strony tak, jak książkę. Rozbijamy tłuczkiem z obu stron, aż do uzyskania sporego prostokąta. Następnie w małym naczynku mieszamy sprasowany czosnek, sól, pieprz, bazylię i oliwę z pomidorów. Tak przygotowaną mieszanką nacieramy polędwiczkę z obu stron.
Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i wrzucamy zamrożony szpinak. Przesmażamy go aż do całkowitego rozmrożenia i odparowania z niego wody. Tuż przed zdjęciem patelni z gazu dodajemy sprasowany czosnek i łączymy go ze szpinakiem. Następnie dokładamy pół kostki pokruszonej fety i mieszamy, aż uzyskamy jednolitą konsystencję.
Na jednym brzegu polędwiczki, na całej jej długości układamy pasek z masy szpinakowej, a na przekrojone na pół kawałki suszonych pomidorów. Na całej długości polędwiczki powinien być szpinak przykryty pomidorami. Od tej strony rozpoczynamy zawijanie polędwiczki w rulonik. Gotową roladę możemy spiąć kilkoma wykałaczkami, żeby łatwiej było ją smażyć.
Tak przygotowane mięso smażymy kilka minut na rozgrzanej oliwie, obracamy kilkakrotnie, żeby zrumieniło się z każdej strony, nasza roladka nieco się skurczy podczas smażenia.
Następnie roladę przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy ok. 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 170’C. Po tym czasie piekarnik wyłączamy, naczynie żaroodporne przykrywamy i trzymamy w nagrzanym piecyku jeszcze ok. 7-10 minut, żeby mięso przeszło aromatem i nie było wysuszone.
Polędwiczki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami podajemy pokrojone w plastry. Dobrze smakuje z ugotowanymi w wodzie z majerankiem ziemniakami.
Smacznego!
Bardzo niebanalny pomysl na wieprzowine!
Świetna propozycja, idealne połączenie 🙂
Super i pwenie pyszne było 🙂
Jej, prezentują się bardzo wykwintnie!
A miałam kłopot z niedzielnym obiadkiem, już nie mam:)). Dzięki, Kochana, pozdrawiam.
Wygląda świetnie, kolorystycznie komponuje się znakomicie 🙂
Wyglądają soczyście i bardzo smakowicie….
bossskie!!!
pyszne i na dodatek cudownie wyglądające polędwiczki 😀
Uwielbiam takie dania; proste i eleganckie, a przy tym syte 🙂
ale pyszności. fajnie, że podałaś przepis może sie kiedys odważę… ale aż nie chce mi się wierzyć żebym potrafiła przyrządzić taką poezję 🙁
Ja robię moim chłopakom podobne wariacje, tylko z kurczaka i piekę w folii w piekarniku. 🙂 zajadają aż im się uszy trzęsą!
ale apetycznie wygląda!
Wesołych! 🙂
Mmmm ze szpinakiem 🙂 To musi być pyszne 😉 Świetne zdjęcia 🙂 ten talerzyk na zdjęciu mnie urzekł 😉
mój dom-moja przystań, spróbuj koniecznie, to tylko wygląda na skomplikowane a tak naprawdę to bardzo proste danie 🙂
Ty w ogóle masz super zdjęcia, zazdroszczę 🙁
Te polędwiczki to ja wypróbuje koniecznie, fajny pomysł, dam ci znać jak zrobię ok 🙂
Ps. Bardzo lubię tu zaglądać 🙂
Pozdrawiam
Dziękuję bardzo Kuchareczko i zapraszam do odwiedzin 🙂 A zdjęcia to tylko kwestia wprawy, ja marzę o nowym aparacie i przestrzeni do robienia zdjęć, na razie moja małpka musi mi wystarczyć 🙂 Smacznych polędwiczek życzę!
Wspaniałe danie, pięknie się prezentuje;)