Bruschetta z pomidorami i mozzarellą

Bruschetta to kolejne danie kuchni włoskiej, któremu nie potrafię się oprzeć. Taka grzanka to świetny sposób na przekąskę na imprezę lub po prostu na lekką kolację przy winie. Najlepiej smakuje przyrządzona z chrupiącej bagietki, ale można także użyć palucha lub bułki wrocławskiej. Bruschettę z pomidorami i mozzarellą można podawać z zimnymi dodatkami lub na gorąco, ja proponuję dzisiaj wersję na ciepło.
bru Bruschetta z pomidorami i mozzarellą
Składniki
1 bagietka 
1 kula mozzarelli 250g
5-5 łyżek oliwy z oliwek
2-3 pomidory
2 ząbki czosnku
kilka listków bazylii
bru Bruschetta z pomidorami i mozzarelląBagietkę kroimy na skośne kromki.
Pomidory obieramy ze skórki, oczyszczamy z gniazd nasiennych (jeżeli pomidory są mięsiste to zostawiam pestki) i kroimy na drobne kawałki. Przekładamy do miski i dodajemy posiekaną bazylię i 1 sprasowany ząbek czosnku, całość podlewamy delikatnie oliwą i zostawiamy na chwilę, żeby smaki się przegryzły. 
Do oliwy z oliwek dodajemy 1 sprasowany ząbek czosnku i dokładnie mieszamy ze sobą.
Tak przygotowaną oliwą smarujemy kromki z obu stron. Na górę układamy cienkie plasterki mozzarelli i jeszcze raz smarujemy je pędzelkiem umoczonym w oliwie. 
Grzanki wstawiamy na ok. 5-7 minut do piekarnika nagrzanego do 200’C na opcję góra-dół. Najlepiej piec je na kratce.
Następnie na każdą kromkę nakładamy porcję pomidorów z bazylią i wstawiamy do piekarnika na jeszcze 2-3 minuty. Po upieczeniu, grzanki możemy delikatnie posolić.
Bruschettę z pomidorami i mozzarellą podajemy na gorąco z lampką czerwonego wina.
Smacznego! 
bru Bruschetta z pomidorami i mozzarellą bru Bruschetta z pomidorami i mozzarellą

bru Bruschetta z pomidorami i mozzarellą

(Visited 1 343 times, 1 visits today)


0 thoughts on “Bruschetta z pomidorami i mozzarellą”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *