Francuskie rogaliki z czekoladą

Chrupiące rogaliki z ciasta francuskiego, które kryją w sobie pyszną czekoladę, w sam raz na jeden kęs. Ich przygotowanie wraz z pieczeniem zajmie nam najwyżej pół godziny. Są idealne, jako poczęstunek dla niespodziewanych gości a ich zrobienie jest banalnie proste i możemy przygotować je wraz z dziećmi. 

 

cro2 Francuskie rogaliki z czekoladą
Składniki
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 tabliczka czekolady deserowej (polecam Wedel)

 1-2 łyżki śmietany do posmarowania rogalików

cro2 Francuskie rogaliki z czekoladąCzekoladę dzielimy na kostki i każdą z nich kroimy na 4 części. Schłodzone w lodówce ciasto rozwijamy na blacie i kroimy w niewielkie trójkąty. Na każdy nakładamy po 2-3 kawałki czekolady i zwijamy do środka, od grubszej części trójkąta do cieńszej. Można delikatnie wygiąć rogaliki w łuk, żeby miały ładniejszy kształt.
Uformowane rogaliki układamy na kratce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy śmietaną. Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 200’C na opcji góra-dół przez ok 15-20 minut, do momentu kiedy staną się rumiane. Najpyszniejsze są jedzone kilka minut po upieczeniu.

 

cro2 Francuskie rogaliki z czekoladą

Smacznego!

 

cro2 Francuskie rogaliki z czekoladą cro2 Francuskie rogaliki z czekoladą cro2 Francuskie rogaliki z czekoladą

cro2 Francuskie rogaliki z czekoladą

(Visited 128 times, 1 visits today)


0 thoughts on “Francuskie rogaliki z czekoladą”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *