Kruche rogaliki z nadzieniem śliwkowym

Ostatnio bardzo zaniedbałam bloga, nadal sporo gotuję, ale niestety często w takich porach, kiedy nie ma już dobrego światła albo po prostu nie mam czasu na zrobienie zdjęcia. W efekcie mam sporo napisanych przepisów, ale brak do nich zdjęć. Poprawię się na wiosnę 😉 
Dziś na osłodę kruche rogaliki z nadzieniem śliwkowym, naprawdę pyszne połączenie. Takich ciasteczek nie trzeba specjalnie zachwalać, ale te są naprawdę fantastyczne, kruche, wręcz rozpływające się w ustach ciasto. Prawie wszystkie rogaliki pochłonęliśmy wczoraj, kiedy były jeszcze lekko ciepłe. Zapraszam także na drugą wersję rogalików z nadzieniem z jagody kamczackiej.
rogal Kruche rogaliki z nadzieniem śliwkowym
Składniki
Ciasto 
2 ¼ szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki cukru 
200 g masła2 żółtka1 czubata łyżka gęstej kwaśnej śmietany
szczypta soli1 słoik powideł śliwkowych 
rogal Kruche rogaliki z nadzieniem śliwkowym
Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy, formujemy kulę, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.
 
Schłodzone w lodówce ciasto dzielimy na 4 kawałki i każdy wałkujemy na oprószoną mąką stolnicy. Rozwałkowane ciasto powinno mieć ok 2mm grubości. Dużym talerzem wycinamy z niego koło i kroimy na 8 trójkątów, tak jak pizzę. Na każdy nakładamy łyżeczkę powideł i zwijamy do środka, od grubszej części trójkąta do cieńszej. Można delikatnie wygiąć rogaliki w łuk, żeby miały ładniejszy kształt.

Rogaliki układać na kratce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 190’C przez ok 15min, do zarumienienia. Po przestudzeniu kruche ciasteczka z nadzieniem śliwkowym posypać cukrem pudrem.

Przepis na Thermomix 
Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do naczynia miksującego i mieszamy 30s/Interwał. Z wymieszanego ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię aluminiową i odkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.

Schłodzone w lodówce ciasto dzielimy na 4 kawałki i każdy wałkujemy na oprószoną mąką stolnicy. Rozwałkowane ciasto powinno mieć ok 2mm grubości. Dużym talerzem wycinamy z niego koło i kroimy na 8 trójkątów, tak jak pizzę. Na każdy nakładamy łyżeczkę powideł i zwijamy do środka, od grubszej części trójkąta do cieńszej. Można delikatnie wygiąć rogaliki w łuk, żeby miały ładniejszy kształt.
Rogaliki układać na kratce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 190’C przez ok 15min, do zarumienienia. Po przestudzeniu kruche rogaliki z nadzieniem śliwkowym posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
 

Przepis na ciasto pochodzi ze strony Moje Wypieki. 

rogal Kruche rogaliki z nadzieniem śliwkowym rogal Kruche rogaliki z nadzieniem śliwkowym rogal Kruche rogaliki z nadzieniem śliwkowym rogal Kruche rogaliki z nadzieniem śliwkowym

rogal Kruche rogaliki z nadzieniem śliwkowym

(Visited 1 739 times, 1 visits today)


0 thoughts on “Kruche rogaliki z nadzieniem śliwkowym”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *